Sök

Ny jättefond lanseras – ska investera EU-miljarder i svenska startups

riskkapital

Foto: Istockphoto och TT.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Svensken Nicklas Bergman är en av sju i investeringsrådet som beslutar vilka entreprenörer som ska få kapital.

EQT, Northzone, Atomico och de andra riskkapitaljättarna i all ära – nu har EU i ett slag blivit Europas största startup-investerare.

På onsdagsmorgonen lanseras nämligen EU med buller och bång en jättesatsning för den europeiska techindustrin. Totalt ska 100 miljarder kronor (motsvarande 10 miljarder euro) skjutas in i projektet som löper över sju år. Det är EU-organet European innovation council som står bakom satsningen som kallats för EU:s egen unicorn fabrik.

Bakgrunden är att vi i Europa hamnat på efterkälken gentemot både USA och Kina när det gäller uppbyggnaden och investeringar i högteknologiska startups. EU:s nya riskkapitalfond ska därför lägga extra fokus på den typen av idéer när de nu ger sig ut på jakt efter spännande case att investera i.

Men samtidigt är fonden så gigantisk att det kommer finnas pengar över även till entreprenörer som inte är specialiserade inom det som kallas deeptech.

Initiativet från EU är uppdelat i två delar – stöd och kapitalinvestering. Motsvarande runt 60 miljarder kronor kommer att betalas ut i så kallade “grants” eller stöd till startups som bedöms ha potential att växa. Resten av pengarna, 40 miljarder kronor, kommer investeras i utbyte mot aktier i startups.

Som entreprenör kan du få upp till 25 miljoner kronor (2,5 miljoner euro) i stöd och investeringarna ligger på max 150 miljoner kronor (15 miljoner euro). 

“Alla som har någon form av innovation är välkomna att höra av sig. Jämfört med privata VC-bolag har vi en mycket längre investeringshorisont vilket kan vara en fördel, särskilt om du driver ett tekniktungt projekt”, säger Nicklas Bergman (bilden nedan).

Han har verkat som affärsängel sedan 20 år tillbaka och är en av sju personer som ingår i EU-initiativets investeringskommitté. Det är här som det avgörs vilka startups som kommer få kapital.

“Innan dagens stora lansering har vi kört ett pilotprojekt sedan 2019 så organisationen är redan på plats och redo att ta emot ansökningar”, säger Nicklas Bergman.

Entreprenörer som vill ta chansen ska skicka in en relativ enkel ansökan där idén, marknaden, teamet och produkten eller tjänsten beskrivs. Därefter görs en fördjupad granskning och teamet får pitcha sin idé digitalt. De bästa casen går vidare till Nicklas Bergman och de andra i investeringskommittén där det slutgiltiga investeringsbeslutet fattas.

“Det går att söka både bidrag och kapital på samma gång. I pilotprojektet så har svenska entreprenörer klarat sig bra. Vi har tagit beslut om ett 60-tal investeringar och av dem är 8 bolag från Sverige”, säger Nicklas Bergman.

Förutom relativt avancerade teknikbolag har också startups med fokus på hållbarhet och hälsa fått en relativt stor andel av investeringarna.

“Den sociala aspekten är en viktig del av EU:s övergripande mål liksom fokus på klimatet. Därför är olika typer av impact-bolag något vi också prioriterar i urvalet även om deras idéer inte skulle innefatta en särskild teknikhöjd”, säger Nicklas Bergman.

Läs mer