Max vill begränsa budens vinster: "Kan vara noll i marginal för oss"

Wolt Foodora Restaurang
Max vill begränsa budens vinster: "Kan vara noll i marginal för oss"

Richard Bergfors, vd Max Hamburgare

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Buden kan ha räddat restaurangbranschen under pandemin – men det är för dyrt tycker hamburgerkedjan Maxs vd Richard Bergfors.

Corona-pandemin har slagit stenhårt mot restaurangbranschen. När städerna har tömts på folk är det inte många som kan släntra in på krogen eller hamburgerbaren för att äta. Svenska hamburgerjätten Max är ett av de bolag som drabbats och tappade förra året en halv miljard i omsättningen.

Istället har restriktionerna inneburit en boom för budbolag som Foodora, Uber Eats och Wolt. Genom att köra ut mat till hungriga konsumenter har det också varit en räddningsplanka för restaurangerna.

Men det är en räddningsplanka som kostar för mycket tycker Maxs vd Richard Bergfors. 

"I princip kan det vara noll i marginal för oss på vissa grejer som körs ut", säger han i en intervju med Dagens Nyheter. 

"Kunden betalar inte vad det egentligen kostar att köra fram maten i dag utan mycket läggs över på restaurangerna och leverantörerna tar en stor del av vinsten hur man än vänder och vrider på det."

Han pekar på USA där det i flera delstater har införts regler för hur mycket ersättning budbolagen får ta ut och vill se något liknande i Sverige.

"Det måste till i Sverige och Europa också inom något år, för just nu är det inte hållbart för alla parter", säger Richard Bergfors till tidningen.

"Annars kan de sätta vilket pris som helst och restaurangen är helt beroende av dem."

Men det finns ju naturligtvis ett annat alternativ för hamburgerkedjan. De skulle kunna starta en egen budverksamhet och på det viset slippa betala till externa bolag.

"Det är inget vi utesluter om det skulle visa sig att det blir en bättre totalaffär, bättre kvalitet och mer lönsamt", säger Richard Bergfors.

"Det är inte det vi är experter på men det är sådana frågeställningar vi har att tänka på nu."

Läs fler artiklar
LÄS MER