Bill Gates om höga värderingar: “En slags utrensning"

Värderingar
 Bill Gates om höga värderingar: “En slags utrensning"

Foto: Michel Euler/TT.

Sara Lindmark

Reporter

Investerare måste vara "mer diskriminerande" när de investerar i techbolag. Det anser miljardären och Microsoft-grundaren Bill Gates.

Bill Gates säger i en intervju med Financial Times att han är säker på att många av de bolag som värderas till minst en miljard dollar, så kallade unicorns, kommer att gå omkull. Och det kommer att ske inom de närmaste två åren. Samtidigt säger han att riskkapital fortfarande är bra på lång sikt när räntorna är såpass låga.

“Det är någon slags utrensning som sker. Strategin med att blunda och säga ‘åh, ett techbolag, kasta pengar på det’, kanske funkade för två år sedan. Nu måste du faktiskt öppna ögonen och titta på bolaget,” säger Bill Gates.

Vi har skrivit om att värderingarna rasar i flera hajpade techbolag, däribland molntjänstföretaget Dropbox. Researchföretaget CB Insigts har identifierat sju unicorns som nu är värda mindre än sin toppvärdering.

Själv planerar Bill Gates och en rad andra miljardärer att i stället börja investera i energi-startups för att hitta en lösning på klimatförändringarna. Det var vid förra årets klimatförhandlingar i Paris som han lovade att finansiera sådana satsningar i sällskap med bland andra Facebook-grundaren Mark Zuckerberg och Alibaba-grundaren Jack Ma.

Energi-startups har enligt Gates inte värderats lika högt som IT-bolag, mycket på grund av att större summor behövs innan bolagen kan börja bevisa sin teknologi.

Läs fler artiklar
LÄS MER