Nu rasar värderingarna ytterligare i flera hajpade techbolag

Palantir
Nu rasar värderingarna ytterligare i flera hajpade techbolag

Alexander Karp, vd och medgrundare Palantir. Foto: Youtube.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Tunga investerare drar öronen åt sig både i USA och Sverige.

Det är den alltid lika initerade techsajten The Information som nu avslöjar nya kraftiga nedvärderingar på en rad omskrivna amerikanske techbolag. Enligt The Information har en av investmentbanken Morgan Stanleys fonder gjort följande nedskrivingar:

  • Värdet på big data-bolaget Palantir, med vdn Alexander Karp i spetsen, har minskats med 32 procent. Vid den senaste finansieringsrundan i juli förra året värderades hela Palantir till nästan 20 miljarder dollar.
  • För molnbolaget Dropbox skrev Morgan Stanley ner värdet med 25 procent.
  • Aktieinnehavet i den indiska e-handelsjätten Flipkart minskar Morgan Stanley-fonden med 27 procent.
     

Beskedet att Morgan Stanley drar ner värdet på flera av sina mest högprofilerade innehav är det senaste tecknet på investerarnas tilltagande oro för uppblåsta techvärderingar.

Även i Sverige har vi sett samma tendenser. Flera stora investerare som Breakit talat med de senaste veckorna vittnar om att det nu är klart svårare att få in pengar i nya finansieringsrundor jämfört med för sex månader sedan.

"Bolag som inte har några bevisade intäktsmodeller har det riktigt tufft för närvarande. Men techföretag som bevisat sig kan fortfarande få in pengar till höga värderingar. Det har skett en polarisering", säger en av Nordens största techinvesterare till Breakit.

I början av ferbruari rapporterade vi att fondjätten Fidelity dragit ner värdet på sina aktier i videoappen Snapchat i två omgångar. Läs mer om det här.

Läs fler artiklar
LÄS MER