Riskkapitaljätte överväger investera 4 miljarder i Spotify

Breakit - Riskkapitaljätte överväger investera 4 miljarder i Spotify

FOTO: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Öppnar för att Spotify kan köpa Tidal eller Pandora.

Det är brittiska Sky News och nyhetsbyrån Bloomberg som rapporterar om de hemliga förhandlingarna mellan riskkapitalbolaget TPG och den svenska musiktjänsten.

Sky News citerar källor på finansmarknaden som uppger att TPG kan komma att investera så mycket som 500 miljoner dollar, motsvarande 4,3 miljarder kronor, i Spotify.

Svenska Dagbladet avslöjade för en månad sedan att Spotify var på väg att ta in pengar i form av en konvertibel där investerarna först lånar ut pengar för att i ett senare läge kunna konvertera lånet till aktier. Då uppgavs att hela kovertibellånet skulle uppgå till 500 miljoner dollar men enligt Sky News har Spotify möjlighet att dubbla den summan till 1 miljard dollar.

Om TPG, som är ett av världens största riskkapitalbolag, väljer att investera innebär det att Spotify sannolikt kommer att få in motsvarande över 8 miljarder kronor i nytt kapital.

Financial Times har tidigare avslöjat att Spotify sannolikt kommer använda pengarna till förvärv. Genomför Spotify transaktionen med TPG och de andra investerarna så finns det idag två konkurrenter ute till försäljning:

# Tidal - vi rapporterade igår om att Spotify fört samtal med Jay-Z:s musiktjänst om en affär. Prislappen på Tidal ligger på knappt 1 miljard kronor.

# Pandora - den amerikanska musiktjänsten ska ha anlitat investmentbanken Morgan Stanley för att hitta en köpare. Efter att uppgifterna läckte ut har börsvärdet på Pandora ökat från 1,8 miljarder dollar till dryga 2,3 miljarder dollar. Om Spotify skulle lägga ett bud kommer erbjudandet sannolikt ske genom en kombination av aktier och kontanter.

Läs fler artiklar
LÄS MER