Ett år senare - så många män sitter kvar i bolagens styrelser

SpotifyKing

Truecaller, Spotify, KNC Miner och Rebtel är några av bolagen som enbart har män i sina styrelser. Foto: Pressbilder samt Breakit

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Techbolagen ligger långt efter börsbolagen när det kommer till andelen kvinnor i styrelserna - Klarna och Mathem är minst dåliga.

Att startupscenen är mansdominerad är knappast någon nyhet. Men det väckte ändå reaktioner när Breakits genomgång för snart ett år sedan visade hur stor mansdominansen faktisk var: Nio av tio styrelseledamöter i de elva största techbolagen i Sverige var män.

En av dem som kommenterade det var Spotifys grundare Daniel Ek:

”Alla vi techbolag är för dåliga på det här området, så är det helt enkelt. Vi måste höja oss mycket, mycket mer”, sade han till Breakit då.

Sedan dess har inte mycket hänt i styrelserna. Breakits genomgång visar att 90 procent av styrelseledamöterna i elva av de största svenska techbolagen fortfarande är män. 8 av totalt 80 styrelseledamöter är kvinnor. Det har alltså stått helt still det senaste året - en betydligt sämre utveckling än i de annars mer traditionella börsbolagen.

Spotify, vars ägarbolag är registrerat i Luxemburg, har inte svarat på Breakits fråga om det skett någon förändring i styrelsen sedan sist. Dokument från Luxemburgs motsvarighet till Bolagsverket visar dock att det så sent som i höstas enbart var män i styrelsen, där bland annat grundarna Daniel Ek och Martin Lorentzon samt Napster-medgrundaren Sean Parker ingår.

Likadant ser det ut hos telefonboksbolaget Truecaller, Kinnevikägda Saltside som gör begagnatsajter på tillväxtmarknader och bitcoinbolaget KNC Miner som alla har enbart män i sina styrelser. KNC Miner missade dessutom nyligen chansen att få in en kvinna i styrelsen när man bytte ut tre styrelseledamöter.

Inte heller IP-telefonibolaget Rebtel har några kvinnor i styrelsen, sedan sist har bolaget dessutom anklagats för att ha genomfört en sexistisk reklamkampanj.

Men det går eventuellt att ana en liten framgång, även om det inte får genomslag i statistiken eftersom det totala antalet styrelseledamöter samtidigt har utökats. Betalbolaget Klarna har gått från en till två kvinnliga styrelseledamöter när Eva Cederbalk har fått sällskap av Sarah McPhee, tidigare vd och Sverigechef på pensionsbolaget SPP.

King har fått en kvinnlig styrelseledamot som ett resultat av att bolaget köpts upp av den amerikanska speljätten Activision Blizzard, och därmed får deras styrelse. Där sitter sedan tidigare Elaine Wynn.

Betalbolaget Izettle, fyndsajten Fyndiq och ögonstyrningsbolaget Tobiii har nu liksom förra året samtliga en kvinna i styrelsen. Medan Mathem fortfarande är bland de bästa i klassen med två kvinnor.

Enligt stiftelsen Allbright, som verkar för ett jämställt näringsliv, ökar andelen kvinnor i börsbolagens styrelser däremot med “rekordfart”. I en rapport från september var andelen 28 procent, en ökning med drygt 12 procentenheter de senaste tio åren.

Genomgången baseras på senast tillgängliga uppgifter antingen från bolagens egna hemsidor eller från Bolagsverket. 

Läs mer