Svensk doldis köper spellistor på Spotify – för miljonbelopp

X5 MusicSounddrop

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Svenska X5 Music köper det hajpade bolaget Sounddrops spellistor - för över 7 miljoner kronor.

I fredags kunde vi avslöja att det anonyma, digitala skivbolaget X5 Music är på stark framfart. Efter att ha bunkrat på sig digitala musikrättigheterna under tio års tid, för att nu använda musiken till samlingsskivor på Itunes och attraktiva spellistor på Spotify, lyckades bolaget i fjol omsätta 125 miljoner kronor och göra en vinst på 7 miljoner kronor.

När Breakit intervjuade grundaren och vd:n Johan Lagerlöf om tillväxten i förra veckan pekade han ut den växande musikstreaming-marknaden som den enskilt viktigaste faktorn. 

”När året började kom två tredjedelar av intäkterna från downloads. Nu kommer två tredjedelar från streaming”, sade han då.

Och nu fortsätter bolagets satsningarna på just spellistor. Enligt dokument som Breakit har tagit del av framgår det att X5 Music har köpt det tidigare hajpade musikbolaget Sounddrops Spotify-spellistor. Totalt rör det sig om spellistor med cirka 900.000 prenumeranter och 12 miljoner strömningar varje månad. Nettointäkten per strömning ligger enligt dokumentet på 0,06 kronor.

För detta betalar det svenska bolaget, enligt handlingarna, strax över 7 miljoner kronor i form av aktier i X5 Music. 

”Vi ser spellistor som framtidens musikprodukter, och som framtidens huvudformat så är det bra att samla på sig spellistor och följare”, kommenterar Johan Lagerlöf på X5 Music till Breakit.

Norska Sounddrop, som tidigare byggde spellistor på musikplattformar som Spotify och Deezer, var länge en viktig samarbetspartner till Spotify. Det svenska svenska bolaget stängde dock ned möjligheten att använda externa appar via funktionen ”App Finder” i sin musiktjänst under 2014 – vilket blev ett hårt slag för Sounddrop. 

Sajten Techcrunch rapporterade då att Sounddrop letade efter en köpare av bolagets appar som riktar sig mot just Spotify och Deezer. 

Och nu har bolaget alltså hittat en köpare i svenska X5 Music.

Förvärvet, som alltså enbart rör spellistorna, är däremot inte helt oproblematiskt för X5 Music. I dagsläget innehåller Sounddrops spellistor framför allt musik från skivbolagsjättar så som Universal Music, Sony Music och Warner Music. För att X5 Music ska kunna tjäna pengar på spellistorna måste deras egen musik, som framför allt utgörs av klassisk musik, jazz och ”smala” genrer, ta plats på listorna – utan att avskräcka de existerande följarna.

Mest troligt är att X5 Music kommer att blanda breda hits, som andra skivbolag äger rättigheterna till, med sin egen musik, och på så sätt skapa attraktiva spellistor och behålla följarna.

X5 Music har bland annat den svenska Spotify-storägaren Northzone och finansmannen Per Brilioth som investerare och delägare. 

Läs mer