Sök

De slår larm om patenten: Bara 1 procent av patenten ägs av kvinnor

Ownershift

Emma Heikensten och Evelina Bonnier på Ownershift

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Bara var tjugonde uppfinnare är kvinna i Sverige.
"En jämställdhetskatastrof för svensk innovation", säger Ownershifts generalsekreterare Linda Waxin.


För två år sen släppte tankesmedjan Ownershift sin första rapport om ägande i Sverige. I den sammanställde de data om vilka som äger skog, mark, aktier och fastigheter och slutsaten var tydlig – män äger dubbelt så mycket som kvinnor. Det har inte ändrats mycket sedan den första rapporten släpptes.

I årets rapport har de även börjat tittat vilka som äger och vilka som har uppfunnit de aktiva patent som finns i Sverige i dag. Och siffrorna där ser inte speciellt uppmuntrande ut.

91 procent av de aktiva patenten har uppfunnits av män, bara 6 procent har en kvinna som upphovsman (övriga är obestämda eller okända).

Vad gäller vilka som äger patenten så är det en kraftig majoritet som ägs av företag, hela 93 procent, medan 6 procent ägs av män och mindre än 1 procent ägs av kvinnor.

“Att kvinnors uppfinningar i så oerhört låg utsträckning ägs av dem själva och att kvinnors uppfinningar i så skrämmande låg utsträckning når hela vägen fram till Patent och Registreringsverket är inget mindre än en jämställdhetskatastrof för svensk innovation”, säger Ownershifts generalsekreterare Linda Waxin i ett pressmeddelande..

“Vi vill förändra de strukturer som än så länge hindrar kvinnor från att uppfinna Sverige och inte minst att tjäna pengar på sina uppfinningar”.

Det finns ingen data på hur många av företagen som äger patent som styrs av kvinnor men 26 procent av bolagen som är registrerade på Bolagsverket har en kvinna som verklig huvudman och andelen kvinnor bland företagare med aktiebolag är 24 procent.

Läs mer