Sök

Black Lives Matters-grundaren gav mig rejäl bakläxa – och en massa energi

Lundells vecka

Aysha Jones och Stefan Lundell. Foto: Joveyria Qureshi.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell åkte till orten med lätt ångest och kom hem med en hög nya idéer. Allt tack vare entreprenören och aktivisten Aysha Jones.

Strax efter elva igår startade jag bilen och började rulla i riktning mot Stockholms norra förorter.

Jag kände mig inte helt lugn. I Kista väntade Aysha Jones på mig. Jag fruktade att hon skulle ge mig en rejäl uppsträckning.

Aysha Jones är entreprenör och föreläsare men kanske mest känd som initiativtagare till medborgarrättsrörelsen Black lives matters Sweden.

Fram till igår hade min och Aysha Jones relation begränsat sig ett samtal på Clubhouse som jag modererade. Aysha Jones hade räckt upp handen och väl uppe på den virtuella scenen levererade hon en rejäl skopa kritik mot oss på Breakit.

Hon menade att vi inte levde som vi lärde när det gäller mångfald och inkludering.

Jag blev lite tagen på sängen och levererade ärligt talat inte några särskilt välgrundade svar.

Det var den dialogen jag hade i bakhuvudet när jag stegade in på kontorshotellet Helios i Kista, där Aysha Jones till vardags är chef. 

Vad skulle ske nu? Tänkte Aysha Jones nu på allvar gå till attack mot Breakit i allmänhet och mig i synnerhet?
Svaret blev både ja och nej. För stämningen blev aldrig konfrontativ under vår timslånga lunch. Tvärtom, det var ett intressant och superinspirerande samtal.

Men samtidigt tvekade inte Aysha Jones att tydligt peka ut det som hon uppfattade som dubbelmoral i mitt agerande: Du kan inte peka finger mot riskkapitalisterna för att de missar entreprenörerna i orten och på samma gång själv vara på en redaktion som saknar riktig mångfald, menade Aysha Jones. 

“Dessutom sitter ni vid Stureplan och snackar om de här frågorna – varför åker ni aldrig ut i orten själva?”, fortsatte Aysha Jones.

Ännu en gång saknade jag några sylvassa motargument – men nu hade vi tid att fortsätta resonera och gemensamt komma fram till konkreta åtgärder. En hemläxa för mig att leverera på så snart som möjligt.

Vi bollade en massa idéer. Flera var rätt högtflygande och kommer ta längre tid att genomföra men andra går att förverkliga nästan direkt.

Som att jag sätter mig fysiskt på Aysha Jones kontorshubb i Kista med jämna mellanrum, att hon introducerar mig till sitt nätverk av vassa entreprenörer och att jag drar storyn om Breakit på ett lunchevent. 

Inga stora saker, men ändå små steg mot att i alla fall vi på Breakit blir lite bättre i den här komplexa frågan.

Har du själv några konkreta förslag – mejla mig!

Trevlig helg!

Läs mer