Ny storaffär i Tobii - grundare och Wallenberg cashar in

Breakit - Ny storaffär i Tobii - grundare och Wallenberg cashar in

Tobii-grundarna.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Flera storägare säljer aktier i det svenska ögonstyrningsbolaget.

I ett pressmeddelande från bolaget framgår det att Intel Capital, Invifed, Sjätte AP-fonden och medgrundarna John Elvesjö och Mårten Skogö säljer sammanlagt 8,1 miljoner aktier i bolaget.

Enligt nyhetsbyrån Direkt såldes aktierna för 54 kronor per styck. Det skulle innebära att totalt 437 miljoner kronor byter händer. Det utgör drygt 9 procent av bolagets totala börsvärde. Gårdagens stängningskurs var på 58,50 kronor.

Exakt hur mycket de olika parterna säljer är oklart.

Innan försäljningen stod Invifed, som är ett dotterbolag till Wallenberg-familjens bolag Investor, som största ägare med 15,78 procent av aktierna. Sjätte AP-fonden var näst störst med 6,72 procent av bolaget. IT-jätten Intels riskkapitalbolag var fjärde största ägare efter Northzone med 5,48 procent.

Mårten Skogö och John Elvsjö, som har grundat bolaget tillsammans med Henrik Eskilsson, satt på sammanlagt 6,72 procent av aktierna.

Så sent som i november rapporterade vi om att flera storägare sålde delar av sitt innehav. Även då handlade det om ungefär 10 procent av bolaget och grundarna cashade in ungefär 70 miljoner kronor var.

Sedan den förra försäljningen har dock Tobiis kurs rasat från 71,25 kronor per aktie till 58,50 kronor. I november såldes aktier för totalt 623 miljoner kronor.

Vid börsens öppning gick Tobiiaktien ned med 7 procent. Den senaste halvtimmen har dock kursen vänt uppåt igen och den ligger nu på 58,75 kronor per aktie.

Uppdatering: I en tidigare version av texten skrev vi att den totala summan var på 473 miljoner kronor. Enligt nyhetsbyrån Direkt såldes dock aktierna för 54 kronor per styck, och inte 58,50 som vi tidigare räknade med.

Läs fler artiklar
LÄS MER