Qualcomms ingenjörschef: Vår teknik är bättre än Fingerprints

Fingerprint Cards Qualcomm Biometri
Qualcomms ingenjörschef: Vår teknik är bättre än Fingerprints

Foto: Fingerprint Cards/Pressbild

Jonas de Lange

Reporter

Qualcomm verkar tillslut ha fått sina fingeravtrycksensorer på plats och kan nu vara på väg att ta marknadsandelar från svenska Fingerprint Cards.

I en intervju med nyhetsbyrån Direkt säger Qualcomms ingenjörschef, Gilad Bornstein, att deras ultraljudsbaserade teknik är mer känslig än så kallade kapacitiva sensorer, som är den typen av sensorer som bland annat Fingerprint använder.

Anledningen till att ultraljudstekniken ska fungera bättre är att den klarar av att läsa avtrycken genom tjockare glas.

“Vår klarar 400 mikrometer nu, och nästa år kommer vi lansera sensorer som klarar 500 till 700 mikrometer”, säger Gilad Bornstein till Direkt.

Konkurrenten Goodix, som gör samma typ av sensorer som Fingerprint, hävdar att det räcker med att sensoren klarar 170 mikrometer tjockt glas. Det avfärdar dock Gilad Bornstein direkt.

“Ursäkta språket, men det där är skitsnack. Tillverkarna är väldigt angelägna om att sensorerna ska klara tjockare glas”, säger Gilad Bornstein till Direkt.

Fingerprint Cards senaste sensor klarar förvisso också glas som är 400 mikrometer tjockt. Däremot hävdar Gilad Bornstein att ultraljudstekniken ska vara mindre känslig för smuts och fukt.

Vidare ska ultraljudstekniken, enligt Qualcomm, vara säkrare och svårare att manipulera än kapacitiva signaler.

Han avslöjar dessutom att bolaget jobbar med en rad kinesiska OEM-tillverkare, det vill säga bolag som tillverkar elektronikprodukter för slutkonsumenter. Gilad Bornstein avslöjar inte vilka bolag det handlar.

Med tanke på att svenska Fingerprint har dominerat marknaden under en tid är det dock inte helt orimligt att anta att vissa av det svenska bolagets kunder kan ha bytt till Qualcomm.

Läs fler artiklar
LÄS MER