Motorkungarna bakom Pierce gasar mot börsen – nu bara veckor till premiären

Pierce e-handel
Motorkungarna bakom Pierce gasar mot börsen – nu bara veckor till premiären

Stefan Rönn och Daniel Petersén är Europas okrönta motocrosskungar. Foto: Press samt Martin Meissner/AP/TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Den snabbväxande e-handlaren har anlitat rådgivare för att gå till börsen, enligt Breakits källa.

E-handelsbolaget Pierce säljer motorcykel- och motorcrossutrustning. Daniel Petersén och Stefan Rönn grundade bolaget i garaget och idag sker försäljningen via näthandeln 24MX, XLmoto och Sledstore. Vi har tidigare berättat om deras entreprenörsstory här.

Vid flera tillfällen har storägaren, riskkapitalbolaget Procuritas, försökt sälja Pierce men aldrig kommit i mål – men nu ser man ut att lyckas.

Enligt Breakits källa har bolaget nämligen anlitat investmentbanken Carnegie för att sätta bolaget på börsen.

“Noteringen är planerad till i slutet av mars”, säger Breakits uppgiftslämnare som däremot inte har några detaljer om vilket börsvärde Pierce kommer få i samband med transaktionen.

Värdet över 1 miljard

En hel del ledning går dock att få baserat på den ekonomiska rapportering som Pierce redovisat. Under 2019 uppgick omsättningen till 1.243 miljoner kronor (942 miljoner kronor) och det justerade rörelseresultatet före avskrivningar blev 65 miljoner kronor (48 miljoner kronor). I höstas uppgav Pierce i ett pressmeddelande att omsättningen ökat med 23 procent under de första nio månaderna till 1.109 miljoner kronor. 

I fall omsättningen blev lika stor för helåret indikerar det en total försäljning på drygt 1,5 miljarder kronor. Ifall lönsamheten hängt med i tillväxten så kommer Pierce sannolikt att värderas till mellan 2 och 3 miljarder kronor vid en notering.

“De har ju försökt sälja bolaget flera gånger så det ska bli intressant att se vilken värdering de landar på”, säger Breakits källa.

När Breakit når Pierces vd Henrik Zadig på måndagseftermiddagen säger han i ett textmeddelande:
"Hej, jag har inga kommentarer till det. Det är, som alltid, en fråga för ägarna".

Utbudet av e-handlare på Stockholmsbörsen är i dagsläget relativt begränsat. Pierce är däremot inte den enda e-handlaren som planerar för en notering. Förutom affischsajten Desenio så ryktas bland annat Apotea planera för en börsnotering. 

Nyfiken på fler e-handelsraketer och deras framgångsrecept? Spana in vårt årliga e-handelsevent Retail tech den 25 marsSkaffa biljett här!

Läs fler artiklar
LÄS MER