Finansinspektionen varnar för finansiella produkter med kryptotillgångar

FinansinspektionenKryptovaluta

Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

”Tänk efter noga”, ”riskerna är stora” och ”skyddet för dig som konsument är svagt” är några av varningsorden som ges av myndigheten.

Finansinspektionen varnar för handel med riskabla produkter kopplade till krypotillgångar. Det framgår av ett pressmeddelande.

FI har tidigare varnat för riskerna på området och gör det nu igen efter en kartläggning av marknaden för finansiella instrument som har kryptotillgångar som underliggande tillgång.

”Produkter som utgår från kryptotillgångar är olämpliga för de flesta konsumenter, om inte alla. Konsumentskyddet är otillräckligt och kryptotillgångar är svåra eller omöjliga att värdera på ett tillförlitligt sätt. Därför vänder vi oss till alla konsumenter med en varning för riskerna kring dessa finansiella produkter”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

FI:s varning kan ses mot bakgrund av att kryptovalutor, särskilt bitcoin, har haft ett makalöst år bakom sig. Bitcoin och vissa andra kryptovalutor har stigit med flera hundratals procent och handlas för närvarande vid rekordnivåer.

 

Läs mer