Hon letar svenska startups från Los Angeles – ska investera 100 miljoner i lika många bolag

Startups Accelerator
Hon letar svenska startups från Los Angeles – ska investera 100 miljoner i lika många bolag

Sophie Angner, verksamhetschef på Expert Dojo. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Grundtanken är att våra investeringar ska kunna fungera som en språngbräda till USA.

Svenska Sophie Angner är verksamhetschef på startup-acceleratorn Expert Dojo i Santa Monica i utkanten av Los Angeles. Med en investering på 100.000 dollar i varje bolag och över 100 investeringar de senaste tre åren lyfter Sophie Angner att de bara riktar in sig på bolag som de tror har potentialen att bli en unicorn. 

Nyligen reste acceleratorn en fond på 40 miljoner dollar där 10 miljoner ska användas för uppemot 100 investeringar under 2021 och där resterande 30 miljoner ska användas för uppföljande investeringar.

“Grundtanken är att våra investeringar ska kunna fungera som en språngbräda till USA. Vi fokuserar på att investera i bolag internationellt och som vill lansera i USA och som har den bästa möjligheten att växa stort här. Men även om vi investerar i den typen av bolag, så är det inte obligatoriskt att lansera i USA”, säger Sophie Angner och fortsätter.

“Det går lite fram och tillbaka var vi investerar mycket. Förra året var det väldigt mycket i Israel och i år känns det som att trenden är bolag på den afrikanska marknaden.”

Har satsat på svenska startups

Man söker också svenska bolag, berättar Sophie Angner. Hittills har acceleratorn bland annat investerat i Contentmap från Göteborg och Sensate som har en svensk grundare men sin bas i Storbritannien.

“Sverige är också en väldigt intressant marknad. Högt rankat land inom musik och gaming och med flera unicorns. Så det är absolut högt uppe på radarn att hitta bolag i Sverige”, säger hon.

Expert Dojos program pågår i tre månader med fokus på marknadsföring, tillväxt och nätverkande med investerare på USA-marknaden. Att skapa en framtidsbild om att bli ett Unicorn lyfts även fram som en stor del i acceleratorns arbetssätt. Bakom Expert Dojo står irländska Brian Mac Mahon, som tidigare bland annat grundade kontors-marknadsplatsen Your Office Agent.

Läs fler artiklar
LÄS MER