Sök

Storytel ökar omsättning och minskar förlusten

Storytel

Jonas Tellander, vd Storytel. Foto: Press

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Så går det för Storytel.

Intresset för ljudböcker har exploderat under pandemin, något som gynnat svenska Storytel. I mitten av januari närmade sig tjänsten 1,5 miljoner betalande abonnenter – och tillväxten håller i sig. 

När Storytel nu släpper sina siffror för det fjärde kvartalet framgår det att omsättningen landade på 663 miljoner kronor, från tidigare 565 motsvarande perioden året innan. Det är en ökning med 17,3 procent. Ebitda, resultat före skatter och avskrivningar, landade på - 22,8 miljoner kronor i det fjärde kvartalet.  

Här är några hårda siffror från Storytels rapport

## Omsättningen steg 17,3 procent till 663 miljoner kronor (565).

## Rörelseresultatet blev -58,8 miljoner kronor (-99,1).

## Resultatet före skatt var -64,8 miljoner kronor (-104).

## Resultatet efter skatt blev -65,8 miljoner kronor (-80,4).

I sitt brev till ägarna skriver vd:n Jonas Tellander att målsättningen att alla marknader ska gå med vinst fem år efter etableringarna. Han spår att stremingmarknaden kommer att fortsätta växa och målet är att Storytels omsättning ska uppgå till närmare 30 miljarder kronor lagom till 2030.

När Storytel blickar framåt spår de att streamingintäkterna landar i intervallet 2,4-2,5 miljarder kronor i år, motsvarande en tillväxttakt på 28-33 procent. Målet för helåret är att öka antalet betalande prenumeranter till 2,1-2,2 miljoner. Under de första kvartalet i år räknar Storytel med att omsätta 514 miljoner kronor. 

Storytel finns på över 20 marknader och planerar att tåga in på ytterligare 20 marknader mellan 2021 till 2023. Under det senaste året har bolaget gjort flera strategiska förvärv som exempelvis den arabiska ljudbokstjänsten Kitab Sawti och den nordiska ljudboksproduktionsbolaget Earselect.

”Storytels vision är att göra världen till en mer empatisk och kreativ plats där bra historier kan delas och uppskattas av alla, var som helst och närsomhelst”, skriver Jonas Tellander.

Styrelsen föreslår ingen utdelning. 

Läs mer