Sök

De delar på 127 miljoner - Bonnier nära köp av storpost i Insplanet

Insplanet

Sven Hagströmer, Daniel Soussan, Johan Brenner och Richard Båge.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Allt tyder på att mediejätten löser in sina optioner i jämförelsesajten. Affären väntas bli klar i april.

Om fyra år ska mediekoncernens digitala intäkter uppgå till hälften av Bonniers samlade omsättning - det har koncernchefen Tomas Franzén slagit fast. Men idag ligger andelen bara på dryga 20 procent och det är sannolikt den enskilt viktigaste faktorn för att Bonnier inom några veckor förvärvar aktiemajoriteten i jämförelsesajten Insplanet.

Redan i mars 2014 köpte Bonnier 25 procent av aktierna i Insplanet från bland andra grundarna Daniel Soussan och Richard Båge. I samband med den transaktionen fick Bonnier också option på att förvärva ytterligare 8,4 miljoner aktier eller motsvarande 62 procent av hela bolaget.

I mars öppnas ett tidsfönster på två månader då Bonnier har möjlighet att utnyttja sin option. 

För att Tomas Franzén ska infria målet att öka de digitala intäkterna till att motsvara halva omsättningen krävs sannolikt att Bonnier förvärvar en del digitala tillgångar. Mediejätten var med i slutfasen i budgivningen kring bosajten Hemnet men föll på mållinjen mot argaste konkurrenten Schibsted. I början av januari gjorde Tomas Franzén klar försäljningen av den danska affärstidningen Börsen. Det frigjorde nästan en miljard kronor - pengar som i princip öronmärkts för förvärv av digitala bolag.

”Det här räcker en bit på väg för att göra en del intressanta förvärv. Men man ska ändå se det här som ett första steg i vår portföljstrategi”, sade Tomas Franzén i samband med affären till den egna tidningen Dagens industri.

Och även om Bonnier skulle backa ur köpet av majoritetsposten i Insplanet talar allt för att aktierna ändå säljs - fast till en annan spelare. Enligt Breakits källor är storägarna helt inställda på en försäljning och Bonnier-koncernen kan som minoritetsägare inte stoppa en sådan affär om mediebolaget själva skulle avstå från att utnyttja optionen.

Lösenkursen på optionerna ligger på 15 kronor vilket kan jämföras med onsdagens slutkurs som blev 10,45 kronor. Förutom grundarna Daniel Soussan och Richard Båge så har bland andra finansmannen Sven Hagströmer, investeraren Peter Ahldin, riskkapitalisten Johan Brenner och entreprenören Nicklas Storåker förbundit sig att sälja sina aktier. Utnyttjar Bonnier sin option fullt ut innebär det att storägarna får dela på 127 miljoner kronor. Största enskilda ägare är Daniel Soussan som då får ut drygt 51 miljoner kronor och Richard Båge som säljer aktier till ett värde av 30,5 miljoner kronor.

Läs mer