Andra "Börshajen" Farhads dröm om att fylla Globen krossades av corona – här är hennes nya plan

Börshajen
Andra "Börshajen" Farhads dröm om att fylla Globen krossades av corona – här är hennes nya plan

Andra Farhad. Foto: Press

Towe Boström

Reporter

Andra “Börshajen” Farhads dröm om att fylla Globen slogs i spillror av pandemin. Nu berättar hon om den tunga besvikelsen, vägen tillbaka och hur det egentligen går för Börshajen.

“Det kändes som att vi körde in i en tjock dimma utan att veta vad som väntade på andra sidan”, säger Andra Farhad.

Andra Farhad var miljonär redan innan hon fyllde 21 år, har listats bland näringslivets mäktigaste kvinnor och brinner för utbilda fler om sparande och investeringar. Det är också därför hon sedan fyra år tillbaka driver bolaget Börshajen där hon utbildar och informerar genom aktiviteter kopplade till bland annat event och sociala medier. 

I början av förra året stod det klart att Andra Farhad var på väg att fylla Globen med sitt evenemang Börshajen Academy som väntades locka över 13.000 besökare. 

”Inte ens i min vildaste fantasi kunde jag någonsin ana att jag skulle stå här idag”, skrev Andra Farhad i samband med nyheten.

Tvingades ställa in

Sedan kom pandemin och slog som en slägga mot såväl eventbranschen som ekonomin i stort. Andra Farhad beslutade sig snabbt för att ställa in hela eventet i Globen – och berättar nu om den tuffa tiden efter beslutet. 

”Jag tog ett break efter det. Det var en sådan mental påfrestning. Jag hade haft ett tufft år efter en olycka där jag blev inlagd i tre månader och precis kommit tillbaka från sjukskrivningen. Jag var väldigt laddad för Globen men det blev inte så”, berättar Andra Farhad. 

Hon säger att det såklart var helt rätt beslut att ställa in så snart de första corona-fallen rapporterades i Sverige.

”Men det tog väldigt hårt på mig så jag zoomade ut lite grann under våren. Allting var så osäkert och det kändes som att vi körde in i en tjock dimma utan att veta vad som väntade på andra sidan”, säger hon. 

”2020 var mitt bästa år”

Nu ser det betydligt ljusare ut, berättar Andra Farhad. Innan sommaren signerade hon ett bokkontrakt och har därefter spenderat hösten och början av det här året med att skriva på sin bok som handlar om att komma igång med sparande på börsen.  Hon har fortsatt med att köra digitala föreläsningar genom Börshajen, men de fysiska eventet har uteblivit. 

Börshajen omsatte närmare 6 miljoner kronor med en förlust på 1,2 miljoner kronor under 2019. Andra Farhad förklarar att minussiffrorna var ett resultat av olyckan som ledde till att hon fick skala ned bolaget – men tillägger att det på uppsidan innebar att bolaget inte hade några utgifter när pandemin kom. 

”2020 var mitt bästa år. Jag gjorde en vinst på 1,9 miljoner kronor men tappade omsättning från åren innan, jag omsatte runt 3,3 miljoner kronor” säger Andra Farhad. 

Hon beskriver Börshajen som välmående och är i full färd med att planera för nästa steg. I höst kommer hennes bok ut och mycket fokus ligger på arbetet med sociala medier.

“Jag har även ett par andra projekt på gång och en del styrelseförfrågningar. Jag vill fortsätta det jag gjort men det är svårt att göra det på samma sätt. Jag försöker tänka nytt och hur jag ska göra framåt för att inte påverkas av pandemin på samma sätt”, säger Andra Farhad. 

Vill motverka börshetsen på sociala medier 

Andra Farhad ser ett intressant skifte där sociala medier får en allt större roll när det kommer till att influera människors sparande.  

“Jag upplever att det är mycket hets på sociala medier och man uppmuntrar till ett nästan ohälsosamt sätt att se på sparande. Det är mycket högre siffror, högre avkastning och mycket risk. Det har inte alla råd med och min roll blir att vara en motpol mot det här och fortsätta prata om hur det är att ha ett hälsosamt sparande”. 

Hon har dock inte släppt drömmen om Globen. 

“Jag måste få göra det. Jag var så nära. Jag kan inte bara släppa det”.

Läs fler artiklar
LÄS MER