Nyfiken på vad Twittergrundaren läser? Här är 7 av hans boktips

Breakit - Nyfiken på vad Twittergrundaren läser? Här är 7 av hans boktips

Jack Dorsey. Foto: Mark Lennihan/TT.

Sara Lindmark

Reporter

Det här är böckerna som har påverkat Twitter-chefen Jack Dorsey allra mest.

Han är medgrundare och vd för både Twitter och Square. Att driva två börsbolag tar förstås massor av kraft – så att läsa kloka ord verkar vara en del av räddningen. 

Business Insider har sammanställt Jack Dorseys favoritböcker. Kanske kan listan ge även oss andra lite inspiration. 

1. “Tao Te Ching” (uttalas Dow Dé Jing) av Lao Tzu

Boken som han fick av en vän skrevs för över 2000 år sedan och innehåller 81 dikter. Den är källan till taoism och översattes till engelska för första gången i slutet av 1800-talet.

Ett tema som utforskas är självkontroll genom ödmjukhet.

2. “The Score Takes Care of Itself” av Bill Walsh, Steve Jamison och Craig Walsh

Dorsey rekommenderar ofta den här boken till entreprenörer runt om i Silicon Valley. Den handlar om ledarskap och är skriven av bland andra Bill Walsh, en legendarisk coach i amerikansk fotboll.

1978 blev han huvudtränare för San Francisco 49ers och de kommande tio åren tog laget hem hela fyra Super Bowl-titlar.

I boken förklarar Walsh vikten av att skapa en kultur av personlig uppmuntran och uppskattning.

3. “Between the World and Me” av Ta-Nehisi Coates

“Between the world and me” är skriven som ett brev till Coates tonårsson, Samori, och är en lyrisk uppgörelse med den amerikanska drömmen. Han redogör för vad det innebär att vara en afro-amerikansk man i dagens samhälle och boken beskrivs som en blandning av memoarer och en journalistisk rapport.

4. “The Four Agreements” av Don Miguel Ruiz

Har sålts i över fem miljoner exemplar i USA sedan 1997. Den mexikanska författaren Don Miguel Ruiz kallar boken för en guide till inre frid baserad på gamla traditionella och spirituella läror.

Namnet bygger på följande regler:

1. Var varsam med dina ord.

2. Ta ingenting personligt.

3. Gör inga antaganden.

4. Gör alltid ditt bästa.

5. “Den gamle och havet” av Ernest Hemingway

Boken, som är en av Hemingways mest kända, handlar om Santiago. Det är en äldre fiskare som kämpar mot en gigantisk svärdfisk långt ut i Golfströmmen.

6. “The Checklist Manifesto” av Atul Gawande

Alla Square-anställda får en kopia av “The checklist manifesto” på sin första dag på jobbet. Dorsey har twittrat om att han även köpt en bunt böcker för att dela ut till Twitter-anställda.

Boken beskriver hur den amerikanske läkaren Peter Pronovist lyckas få ner antalet infektioner och felaktiga diagnoser genom att tvinga läkarna att följa en lista på fem steg. Gawande argumenterar för att tydliga guider och checklistor behövs för genomförandet av komplexa uppgifter.

“The Yoga Sutras of Patañjali” av Edwin F. Bryant

Dorsey är ett stort fan av yoga och det här är en bok som entreprenören fattat tycke för. Det är en guide som inte bara lär dig hur du utför yogaövningar men också hur du använder dessa rörelser och andningsmönster för att förenas med Gud.

Läs fler artiklar
LÄS MER