Sök

Erika Eliasson lämnar Lendify – går till Kreab

LendifyKreabfintech

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

"Lämnar bolaget för att arbeta bredare med fintechfrågor."

Tidigare i år gick Lendify ut med att bolagets vd Nicholas Sundén-Cullberg lämnar bolaget. 

Nu meddelar Lendify också att fintech-profilen och vice vd:n Erika Eliasson kommer att lämna bolaget i slutet av april. 

"Jag har varit på Lendify under fem, det är en relativt lång tid i den här typen av bolag och nu är det dags för mig att ta nästa steg. Det har varit otroligt roligt, händelserikt och utvecklande. De senaste åren har jag också breddat mig och tagit roller som ordförande i Swedish fintech association och ordförande Wellstreet fintech board”, säger hon.

LÄS MER: Den märkliga historien om Lendify-grundarens affärer – annonsbolag återuppstod som städapp

Erika Eliasson har mer eller mindre varit Lendifys ansikte utåt sedan hon anslöt till bolaget 2016, där hon först hade rollen som kommunikationschef. När hon nu går vidare så kommer det att vara som rådgivare på Kreab, där hon ska arbeta med att utveckla deras erbjudande inom fintech och fungera som rådgivare kring deras kommunikation i frågor som rör området.

“Det finns många frågor att driva i fintech. Finansbranschen är under förändring och det är viktigt för företag både inom fintech och för den traditionella finansiella sektorn att positionera sig och vara tydlig i sin kommunikation. Kreab har en enorm plattform liksom kunskap och erfarenhet som är fantastisk att utgå ifrån. För mig innebär också det att jag får jobba med och lära mig från nya människor”, säger hon och fortsätter.

“Jag tycker att Kreab är en bra plattform för mig att ta nästa steg. Samtidigt som jag med min erfarenhet och kan bidra till Kreab och skapa värde för deras kunder.”

Ska fokusera på fintech

Bengt Ludvigsson är Sverigechef på Kreab. Han säger att rekryteringen är ett steg för dem att stärka sin position inom finansbranschen.

”Erikas egen erfarenhet som branschföreträdare och av att bygga starka varumärken kommer att vara stora tillgångar i hennes roll som rådgivare. På Kreab kommer Erika att ha ett särskilt ansvar för att utveckla vår affär inom fintech.”

Breakit granskade nyligen ägandet i den svenska fintech-branschen. En kartläggning av över 1.000 ägare i några av branschens hetaste bolag. Den granskningen visade också att det finns en enorm mansdominans bland företagen – där kvinnor bara står 0,8 procent av ägandet.

“Jag tycker att det här är en viktig fråga. Det är viktigt att kvinnor börjar äga mer och där tycker jag 17-nätverket är ett bra exempel som inspirerar kvinnor att både äga och driva större bolag”, säger Erika Eliasson.

Varför tror du att det ser ut så här?

“Många bolag är relativt unga och snabbväxande, så då kanske man främst fokuserar på andra frågor för att skapa värden. Men frågan kvarstår, skapar du bolag och äger det så sitter du på makten att förändra. Kvinnor måste starta fler bolag och äga. Sen finns det något grundläggande i att man gillar lika och anställer från nätverk, som måste förändras.” 

Slutligen, min nyhetschef Stefan Lundell, kräver att jag också frågar – vad händer med hans favoritpodd, Bokpodden, nu när du slutar?

Jag får återkomma i frågan”, säger Erika Eliasson med ett skratt.

Läs mer