Efter utbrottet – Arbetsmiljöverket inleder granskning av Northvolt

Northvolt Corona
Efter utbrottet – Arbetsmiljöverket inleder granskning av Northvolt

Towe Boström

Reporter

Arbetsmiljöverket riktar fokus mot batterifabriken.

Northvolt-grundaren Peter Carlssons ambitiösa bygge av en batterifabrik i Skellefteå tuffar på – men inte helt utan problem. För några veckor stod det klart att delar av arbetsstyrkan drabbats av Covid-19, varav vissa bar på den brittiska mutationen.

Trots det dröjde det innan situationen anmälandes till Arbetsmiljöverket, och nu har myndigheten tillsatt en utredning av Northvolt, rapporterar Svenska Dagbladet. 

Måste anmäla utbrott

Arbetsgivare är skyldiga att anmälda om deras anställda utsatts för covid-19 på arbetsplatsen, men senast i torsdags hade bara en anmälan inkommit från Northvolt. Det är inte fastslaget hur många av de drabbade som smittats på arbetsplatsen, men Arbetsmiljöverket väljer att undersöka omständigheterna vidare.

”Om vi inte får in anmälningar när vi kan se att det har skett ett jätteutbrott kan det vara en brist i arbetsgivaransvaret. Vi planerar att på något sätt inspektera eller kontrollera detta”, säger Ulrika Scholander som är sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Ett stort antal företag är verksamma i bygget och Northvolt uppger att det är de berörda företagen som ska rapportera till Arbetsmiljöverket. Northvolt uppger även att de själva precis gjort en anmälan till myndigheten.

Läs fler artiklar
LÄS MER