Sök

Poddstjärnan hatar mig – eller är det bara jag som övertolkar?

AcastLundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell anar fler ugglor i mossen än vanligt denna vecka.

Jag blir bara så besviken.

Månad efter månad har jag haft ett lågintensivt projekt pågående – målet har varit att bli aktieägare i Acast och den vägen, före alla konkurrenter, få tillgång till bolagets kvartalsrapporter.

Redan förra året fick jag napp från en rätt tung aktieägare som var redo att sälja en post i bolaget. Eller rättare sagt, han kunde faktiskt tänka sig att ge mig en aktie för ynka 1 krona. 

Jag blev eld och lågor över erbjudandet. Nu återstod bara att göra själva överföringen till min aktiedepå – sedan skulle jag få en gräddfil in till Acasts alla rapporter och dessutom en massa annan spännande information som alla aktieägare är berättigade till.

Men så händer då detta. Strax efter nio igår kväll när jag rutinmässigt bläddrade igenom Dagens industris fredagsupplaga (riktigt spännande Kina-tema för övrigt!) så slog följande rubrik mig i ansiktet: “Podcastplattformen släpper rapport – satsar i USA”.

Vad var detta? Jag messade febrigt till några personer som jag sedan tidigare visste ägde Acast-aktier – hade de fått rapporten? Nej, de var lika förvånade som jag.

Och jag var nu inte längre bara förvånad. Jag blev konspiratorisk – och självcentrerad. Mönstret blev ju plötsligt solklart för mig. Gänget bakom Acast gjorde så klart allt för att snuva mig på konfekten. 

De måste verkligen hata mig! Varför skulle de annars trycka ut kvartalsrapporten hos Breakits värsta konkurrent?

Sedan funderade jag ett varv till. Sov några timmar och kom fram till en annan förklaring.

Så här. Genom att börja offentliggöra sina rapporter tar bolaget ytterligare ett stort steg mot en börsnotering. Dessutom kunde man nu visa upp en riktigt stark försäljningsutveckling – plus 64 procent trots eller kanske tack vare pandemin.

Jämfört med liknande bolag som Readly och Storytel framstår Acast nu som ett kap för en investerare. För enligt mina källor går det fortfarande att köpa in sig i Acast till en värdering på runt 2,5 miljarder kronor. Sätter man samma försäljningsmultipel som på Readly borde värderingen minst tripplas.

Så jag får trösta mig med att mitt inhopp som aktieägare i Acast i alla fall rent finansiellt ser ut att bli en lysande affär. Alltid något.

Trevlig helg!

Ps. Du har väl inte missat vår genomgång av de hetaste fintechbolagen i Sverige. Vår reporter Johanna Ekström har gjort ett hästjobb och gått igenom alla ägarlistor, otroligt spännande  – kolla in det här.

Läs mer