Rekordmånga kvinnor har nominerats till börsens styrelser

Allbright Tradedoubler
Rekordmånga kvinnor har nominerats till börsens styrelser

Amanda Lundeteg, vd Allbright. Foto: Pressbild

Johanna Ekström

Reporter

Techbolagen kan vända sig till finansbranchen för inspiration.

En granskning som Breakit gjorde förra året visade att 9 av 10 styrelseledamöter i de svenska techbolagen är män. Problemet med mansdominerade styrelser är inte unikt för startupscenen, men i de stora börsbolagen kanske ett skifte kan vara på gång.

En genomgång från stiftelsen Allbright, som jobbar för jämställdhet inom näringslivet, visar att de stora börsbolagen tar steg framåt när det kommer till könsfördelning.

Bland de bolag som hittills tillkännagivit sina styrelsenomineringar är andelen kvinnor uppe i 38 procent, en ökning med 6 procentenheter jämfört med samma tid förra året förra året.

“Kvoteringshotet ger effekt. Vi kan se att rutinerade styrelsekvinnor är hårt eftertraktade och stämmosäsongens huggsexa har inletts”, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright i en kommentar.

Ett av få techbolag som är med på Allbrights genomgång visar dock inte upp någon positiv trend. Det digitala annonsbolaget Tradedoubler, som grundades av Spotifys Martin Lorentzon, går från 17 procent kvinnor i styrelsen till noll.

För att en styrelse ska räknas som jämställd krävs enligt Allbright att minst 40 procent består av det underrepresenterade könet.

Regeringen har flaggat för att det kan krävas lagstiftning på området, om inte bolagen själva ser till att uppnå den siffran.  

I nuläget har 41 av 282 valberedningar lämnat sina förslag enligt Allbright och börsen som helhet ligger för tillfället på 29,2 procent kvinnor.

Läs fler artiklar
LÄS MER