Ta med hemmakänslan till arbetsplatsen efter corona! Här är fördelarna – och produkterna att satsa på

Ikea Arbetsmiljö
Ta med hemmakänslan till arbetsplatsen efter corona! Här är fördelarna – och produkterna att satsa på

Framtidens kontor kommer att bli som stora vardagsrum, med härliga kuddar och fåtöljer. Det gäller nämligen att tänka till för att göra kontoret mer attraktivt och bekvämt – nu när vi är vana att jobba hemifrån. På köpet får vi bättre ergonomi och högre kreativitet. Så här ska du tänka!

När vi väl får komma in till kontoret igen efter corona kommer det framförallt vara för gemenskapen, spår Anna Andersson, företagsinredare på IKEA.

”Kontoret blir nu mer av en plats för ”meet and collaborate”. Vi kommer dit för att umgås, samarbeta och knyta kontakter,” säger hon.

Fler och fler företag efterfrågar hemmakänsla på kontoret, inte så stiff och corporate. För under året som gått har vi upptäckt flera fördelar med att jobba hemma – och det gäller att få in det i kontorsinredningen för att bli en attraktiv arbetsplats.

Få personlig hjälp med företagsinredningen – online, i IKEA varuhuset eller
i era lokaler. Boka ett möte med en företagssäljare här!

”Vi har vant oss vid att arbeta hemifrån och då jobba på ett annorlunda sätt. Vi rör oss mer och byter arbetsställning ofta. Vi kan sitta i soffan eller tar en powerwalk om vi lyssnar in ett möte. Vi kan stå upp vid vår köksö eller sitta i en fåtölj med datorn. Det här vill vi kunna ta med oss och återanvända när vi kommer tillbaka till kontoret,” säger Anna. 

Plocka in fler fåtöljer på kontoret

Annas råd är därför att satsa på en variation av lösningar medarbetarna kan välja att jobba ifrån.

Höga bord som man kan stå och gå runt är bra för workshop och samarbete. Ståstöd (som IKEAs LIDKULLEN 799 kr) på skrivborden ger en aktiv sittposition som förbättrar hållningen.

"När du varierar mellan att sitta och att stå håller du kroppen i rörelse och både mår och arbetar bättre. Ett ståstöd (som LIDKULLEN för 799 kr) hjälper dig att sitta aktivt. En smart mekanism håller din kropp i ständig rörelse, stärker muskler och ryggrad och ger dig en naturligt hälsosam hållning", säger hon.

Varierad sittning är bra för kroppen

Ställ även in fåtöljer i kontorslandskapet där man kan sitta med ett laptopstöd och jobba själv eller i grupp, tipsar Anna.

”Så att man kan växla mellan kontorsstolen och den tillbakalutade mjuksittningen. Gör det ok att kunna sjunka ner i en fåtölj - även på jobbet! Varierad sittning är bra för kroppen", säger hon.

Här hittar du mer inspiration!

Jobba med ljudet

Stoppade möbler dämpar ljudet och bidrar till hemmakänslan – och det gör även textilier. På IKEA finns till exempel ODDLAUG Ljudabsorberande panel 249kr/15 stycken eller EILIF fristående skärm, 1290 kr.

”En väldigt vanlig fråga från våra kunder är hur de kan begränsa ljud. Att skapa rum i rummet och att jobba med avskiljare i form av ljudabsorbenter eller draperi lösningar är ett effektivt sätt”, säger Anna.

Kontoret kommer att bli som ett stort vardagsrum

En mer mjuk och hemtrevlig atmosfär med hjälp av textilier och gröna växter skapar harmoni och ökar dessutom motivation och kreativitet, säger Anna:

”Kontoret kommer att bli som ett stort vardagsrum med olika rum i rummen där man kan röra sig fritt. Med massor av kuddar, mattor och textilier och gröna växter. Nära till kaffemaskinen, där det står lite härliga karaffer med vatten och nötter.” 

Belysningen viktig

En viktig sak att inte glömma bort när man går från fasta skrivbordsplatser till en mer fri sittning är belysningen. Ett bra knep är att utgå från den mörka årstiden när man inreder med ljus så man har ett bra ljus även de mörka månaderna, tipsar Anna.

”När man går från att ha en dedikerad skrivbordsplats till att ha en mer mjuk sitting behövs det funktionsljus till varje fåtölj om man ska kunna sitta där och jobba. Till exempel en golvlampa som går att rikta mot sin arbetsyta”, säger hon.

Varför inte flytta ut mötet?

Stämningsljus är också viktigt. Rikta det upp mot väggar och hörn så blir det ett lite mer spritt ljus. Investera också i bordslampor eller fönsterlampor, gärna en variant som filtrerar ljuset till exempel genom papper, tyg eller glas så att det blir lite mer dämpat.

Gör det möjligt att sitta många

Tänk på att inreda med lättrengjorda ytor, för vi kommer vara mycket mer på vår vakt mot att ”dela baciller” – även om corona är över kommer det andra sjukdomar.

Möjliggör för att dela skrivbord men att se till att alla får en egen låda med tangentbord och mus och satsa på stolar som kan hängas upp på borden. Anna tipsar även om ståborden Tommaryd och Idåsen som tål högt slitage och rengöring. 

Tänk också på att se till att ni har gott om sittplatser i lunchrum och fikahörnor. Och glöm inte att om möjligt fixa sittplatser utomhus.

”Går det att sitta under tak eller pergola, eller markis och parasoll, kan det till och med fungera att ta med datorn ut – annars varför inte flytta ut mötet?”, avslutar Anna.

Vill du få fler tips på smarta inredningslösningar till jobbet? Inspireras här!

Läs fler artiklar
LÄS MER