Från funktionellt tråkigt till trivsamt hållbart – företagsinredaren: “Det krävs inte mycket för att få till förnyelse”

Ikea
Från funktionellt tråkigt till trivsamt hållbart – företagsinredaren: “Det krävs inte mycket för att få till förnyelse”

Vad sägs om att kunna välkomna tillbaka alla till ett nytt och fräscht kontor, i motsats till ett som stått och samlat damm i ett år? Med små medel kan du komma långt och få en mer hållbar, inspirerande och kreativ miljö – som enkelt kan fortsätta förnyas och förbli levande. Här är fem konkreta tips!

Hur gör man för att få till ett härligt kontor som välkomnar tillbaka alla medarbetare när corona är över? Och går det att få till kontinuerlig förändring med små medel? Ja, menar Anna Andersson, företagsinredare på IKEA. Här tipsar hon om fem smarta sätt.

1. Förnya med textilier

Textilier gör väldigt mycket för intrycket i ett rum, och är samtidigt billigt att byta ut. Anna tipsar om att satsa på att ha en neutral bas, och sedan byta ut kanske tre fjärdedelar av textilierna efter säsong.

”Här kan man verkligen skapa wow-effekt med små enkla medel och liten budget. Till exempel kan ni ha olika kuddfodral som ni kan byta mellan, men också mattor, gardiner, draperier, ny klädsel tills sofforna – så att det känns uppdaterande,” säger hon.

På IKEA kan man få ett mer hållbart kuddfodral från 29 kr – till exempel GURLI som finns i många olika färger.

Skapa wow-effekt med små enkla medel och liten budget

Ifall man jämför med att måla om en vägg så har det flera fördelar att sätta upp ett draperi, påpekar hon:

”Det dämpar ljudet, du får in en mjuk hemmakänsla och – har du väl satt upp gardinstången behöver du bara stryka gardinerna, kanske stryka på klisterband för att få till rätt längd och sedan är det enkelt att byta efter säsong. Ljusa färger på vår och sommar och mörkare färger på höst och vinter.”

Här hittar du ännu mer inspiration! 

2. Tänk "färre – men värre"

Satsa på tre till fem ytor som du förnyar och förändrar under året. Gärna sådana som syns väl, där många människor möts, som en central plats när man kommer in på kontoret eller i matsalen.

Här kan ni bygga stora arrangemang och stilleben, kanske ställa fram en fin vas med något grönt eller något du tar in från naturen. Sedan kan ni byta ut det under året

”Har man färre nedslag – men värre, så att de syns, kan man skapa en stark effekt med små medel,” säger Anna.

3. Plocka in växtlighet

Levande växter är inte bara vackert och dekorativt. Anna listar en hel rad ytterligare fördelar: De bygger hemmakänsla, skapar harmoni och höjer nivån av både inspiration och kreativitet.

Mirakelinredning att satsa på, helt enkelt.

Få personlig hjälp med företagsinredningen – online, i IKEA varuhuset eller
i era lokaler. Boka ett möte med en företagssäljare här!

4. Missa inte detaljerna

För att göra det trivsamt och trevligt är det också härligt att ställa fram frukt och nötter i fina skålar, tipsar Anna. Liksom vackra vattenkaraffer med lite citrusfrukter och örter. BERÄKNA är en fin glasskål för 79 kr som ingår i en serie med fina vaser i olika höjder.

”Det signalerar välmående och hälsa”, påpekar hon.

5. Satsa på småmöbler

Småmöbler som är lättplacerade kan också användas för att skapa förändring med enkla medel.

Små nätta fåtöljer är ett bra sätt att skapa möjligheter

Satsa på produkter som inte behöver användas i ett specifikt rum utan lätt kan flyttas runt. Gärna sådana som man kan stapla eller fälla ihop så att de tar mindre yta.

”Små nätta fåtöljer behöver inte ha en dedikerad plats, utan kan placeras både i mindre mötesrum som i en kafé- eller matsalsdel. Det är ett bra sätt att skapa möjligheter i många olika sammanhang. Mindre bord, som brickbord, kan du bära med dig – varför inte till matsalen för att fylla med termos och koppar och sedan ta med ut på terassen.”

Och på tal om detta, påminner Anna, glöm inte att förbereda uteplatsen!

"Trivsel kan växa av något gott – utomhus", avslutar hon.

Vill du få fler tips på smarta inredningslösningar till jobbet? Inspireras här!

Läs fler artiklar
LÄS MER