Deqa Abukar vill lyfta entreprenörer i orten – avslöjar nästa drag för Bling

Bling Shift
Deqa Abukar vill lyfta entreprenörer i orten – avslöjar nästa drag för Bling

Deqa Abukar.

Towe Boström

Reporter

Deqa Abukar vill sätta orten på kartan med sitt Bling startup – och driver just nu vår storsatsning Shift tillsammans med Breakits Stefan Lundell.

Nu avslöjar hon hur det egentligen går – och vad som väntar härnäst.

Var, och hos vem, hamnar egentligen det svenska riskkapitalet? I veckan kunde vi besvara den frågan i en stor granskning som visade att större delen av pengarna hamnar i Stockholms innerstad och bara en bråkdel i orten och utanför storstäderna.

Den skeva fördelningen vill vi såklart ändra på – och i veckan kunde vi avslöja att Breakit teamar upp med det ideella nätverket Bling. I den gemensamma satsningen Shift kommer vi att koppla ihop investerarna (och kapitalet) med entreprenörer från orten och landsorten.   

Bling är ett entreprenörsnätverk som vill skapa positiv förändring genom att uppmuntra till entreprenörskap i utanförskapsområden. Bakom Bling startup står Deqa Abukar, som startade satsningen redan för sex år sedan när hon var 20 år gammal. 

I Breakit Live avslöjar Deqa Abukar att 54 bolag redan ansökt om att få vara med i Shift – och hon delar även sina förhoppningar och att satsningen ska verka för förändring i grunden.  

”Jag hoppas att det här inte behöver finnas, att Shift inte ska behöva finnas. Det ska vara naturligt att hitta investeringar och har man inte kontakter ska riskkapitalister själva se till att ha dörren öppen för dem som inte har nätverk eller gått en viss skola. Jag hoppas på en jämn spelplan”, säger Deqa Abukar.

“Mamma tycker att jag gör för mycket” 

Deqa Abukar kommer själv från Somalia och flyttade till Malmö tillsammans med sin familj när hon var sju år, där hon bodde fram tills att hon var 19 år. Hon berättar att hon har en stor familj, med nio syskon, och att hennes mamma är hennes stora förebild. 

“Vi kom hit 2001 och hon startade sitt företag 2002, en butik, med knappt några språkkunskaper och inget kontaktnät. Jag ser upp till henne, hon har verkligen gått efter det hon ville och uppnått det”, berättar Deqa Abukar och fortsätter;  

“Hon har alltid sett till att vi känt att vi kan göra vad vi vill, oavsett förutsättningar och vad andra har för fördomar eller förväntningar. Hon har lärt mig att jag sätter mina förväntningar utifrån mig själv och mina ambitioner”.

Ambitioner som kan se väldigt höga ut från sidlinjen. 

“Det som är motsägelsefullt är att hon tycker att jag gör mycket. Hon säger “Deqa ta det lugnt, du gör för mycket”. 

Vill ändra föreställningarna i orten 

Deqa Abukar och hennes medgrundare Adnan Yousuf arbetar fortfarande till stor del ideellt med Bling, som får stöd av Tillväxtverket. Hon understryker att initiativet inte startats som något de vill tjäna pengar på. 

“Vi gör det här ideellt därför att vi tror på entreprenörskap och vi tror på förändringskraften i det” 

Hon säger att mycket handlar om att förändra föreställningen och förväntningar om vad man kan bli i orten. 

“Förväntningarna blir det man exponeras för. Om man pratar gott om orten pratar man kanske om fotbollsspelare. Musiker pratar man ibland gott om, ibland dåligt, men det är ändå relevant och väldigt kopplat till förorten. Per automatik blir det nästan som att man definierar din förmåga, att det här är vad du kan bli. Vi försöker bredda bilden av vad man kan bli”. 

“Vår vision är att hjälpa i U-länder” 

Bling startup arbetar bland annat med att motivera till entreprenörskap, bidra till personlig utveckling genom coachning och experter och hjälpa till i resan med att utveckla och driva bolag. Deqa Abukar beskriver Shift som ett naturligt nästa steg för att knyta ihop entreprenörerna med kapitalet. 

I podden avslöjar hon även sina planer för Bling. Efter att på nära håll sett hur entreprenörskap påverkar och förändrar samhällen och individer vill Deqa Abuka ta Bling ut i världen. 

“Vår vision är att åka till U-länder och arbeta med entreprenörskap som en metod för att ge personer chans till självhjälp genom entreprenörskap”. 

Hon anser att Sverige gör mycket när det kommer till bistånd utomlands, men menar att vi måste arbeta mer långsiktigt för att nå hållbar förändring. 

“Nu jobbar vi (Bling) mycket nationellt med Sverige och Norden, jag är från Malmö och har kopplingar till Köpenhamn. Vi jobbar med det vi har och försöker skapa metoder som går att replikera utomlands. Men Sida, hör av er!”, säger  Deqa Abukar. 

Nyfiken på Shift? Här kan du läsa mer. 

Läs mer

De fixade egen Shift-kväll i Fittja – unga fick hjälp med sin startup-idé

Vi frågade 90 entreprenörer om deras bakgrund, utbildning och nätverk – det här kom vi fram till

Toppchefen Knut Frängsmyr lämnar Klarna – sitter på stort aktieinnehav

Läs fler artiklar
LÄS MER