Sök

Jeff Bezos slutar som vd för Amazon

Amazone-handelBörs

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Amazon-grundaren lämnar vd-posten.

Istället ska Bezos, som grundade giganten Amazon för 26 år sedan, ta rollen som styrelseordförande. 

Andy Jassy, idag vd för Amazons molntjänst AWS, kommer att ta över som vd.

Det meddelade e-handelsjätten på tisdagkvällen svensk tid.

Jeff Bezos skriver i en kommentar att Amazon har blivit det bolag som det har blivit på grund av dess innovationer. Han menar att bolaget gör "crazy things" och lyfter fram allt från tidiga produktrecensioner till den smarta högtalaren Alexa och bolagets Prime-tjänst med snabba leveranser.

”Om du gör det på rätt sätt så kommer en oväntad uppfinning efter några år att vara det nya normala. Folk gäspar. Den gäspningen är den största komplimangen en uppfinnare kan få. När du tittar på våra finansiella resultat, det du ser då är det långsiktiga resultatet av uppfinningar. Just nu är Amazon som mest uppfinningsrikt, vilket gör det till det optimala tillfället för den här övergången", skriver Jeff Bezos.

Stark kvartalsrapport

I samma veva som nyheten om vd-skiftet kom släppte Amazon även sin rapport för det fjärde kvartalet. Där redovisades en omsättning som var högre än väntat. Omsättningen steg 43,7 procent till 125,56 miljarder dollar (87,4). Utfallet kan jämföras med Factset analytikerkonsensus som låg på 119,7.

Amazon är blott det fjärde bolaget i historien som rapporterar intäkter på över 100 miljarder dollar under ett kvartal.

Resultat per aktie hamnade på 14,09 dollar (6,47), vilket är 90,9 procent bättre än analytikerkonsensus som låg på 7,38.

Jeff Bezos är idag en av världens rikaste människor.

LÄS OCKSÅ: Han totalsågar svenska Amazon: “Det största hafsverk jag någonsin sett”

Läs mer