Här är smarta inredningen som ger ökad trivsel, energi och produktivitet (oavsett var vi kommer att jobba framöver!)

Ikea Arbetsmiljö
Här är smarta inredningen som ger ökad trivsel, energi och produktivitet (oavsett var vi kommer att jobba framöver!)

Gränserna mellan hem, kontor och andra arbetsplatser utanför hemmet, som hotell och fik, kommer att fortsätta suddas ut även i framtiden, spår IKEA. Det här ställer nya krav på smarta lösningar för att möjliggöra flexibelt arbete. Så här enkelt får du en mer organiserad arbetsplats, var den än är – och vinner tid!

Var kommer vi egentligen att jobba i framtiden? Troligtvis blir det mer flexibelt än innan corona, spår Kicki, inredare på IKEA.

"Vi får nog inse att hemmakontoret har kommit för att stanna, men i framtiden kommer vi såklart också varva med att jobba från arbetsplatsen – eller varför inte från lobbyn i ett hotell", säger hon.

Trivsel kan växa av lite ordning – spana in smarta förvaringslösningar från IKEA här!

Detta ställer helt nya krav på smarta sätt att organisera, förvara och förflytta sina jobbgrejer. Och det är värt att lägga lite tid här. För med smarta sätt att  hålla ordning minskar stressen medan energi och produktivitet ökar – och vi vinner tid, påpekar Kicki.

”Oavsett om man är medveten om det eller inte så blir man stressad av oordning. Man får mer arbetsro och blir mer effektiv om man vet var man har sakerna och inte behöver leta efter dem”, säger hon.

Viktigt att kunna dölja jobbet hemma

Även om man inte har massor av papper, pärmar och pryttlar som behöver förvaras är det viktigt att det finns ett smart sätt att stuva undan dem hemma. Kanske har du något skåp eller låda som du kan rensa ur och använda, tipsar Kicki. Inred gärna med smarta förvaringslösningar, som insatser, små boxar (till exempel KUGGIS låda med lock 79 kr) och hyllor som gör att du får perfekt ordning.

”Det kan vara skönt om arbetsförvaringen smälter in i hemmet. Då kan det vara bra att inreda i möbler man även använder privat. Eller kanske kan man satsa på att ha en liten lådhurts på hjul (till exempel BEKANT Förvaringsmöbel på hjul, 1 995 kr) som man kan flytta fram och sedan ställa undan, till exempel ”, säger Kicki.

Det är ju inte sunt att kontoret är det första man ser när man vaknar på lördagsmorgonen

Bäst är om det helt går att dölja hemmakontoret på fritiden, för att kunna få ordentligt med återhämtning.

”Ifall man inte bor stort nog för att ha ett eget kontorsrum, kan man se till att arbetsplatsen går att gömma bakom en garderobsdörr eller ett par snygga panelgardiner. Så att det blir en tydligare gräns mellan arbete och fritid, för det är ju inte sunt att sitta och äta middag med sina arbetskollegor eller att kontoret är det första man ser när man vaknar på lördagsmorgonen”, säger Kicki.

Inred för "meet & collaborate" på jobbet

 

På arbetsplatserna då? Ja, där kommer vi framförallt mötas och samarbeta i framtiden, diskutera och workshoppa, spår Kicki. Många kommer nog därför att  krympa sina kontorslokaler och fasta kontorsplatser försvinner nu i ännu högre utsträckning, tror hon.

Då är det bra om alla kan få ett eget skåp med nyckel. De allra flesta klarar sig med ett skåp som är 40x60 centimeter, till exempel HÄLLAN Förvaring med dörrar, vit, 45x47x167 cm, 1 449 kr, tipsar Kicki.

Samlar ni allt på ett ställe sparar ni plats på resten av kontoret

Satsa på en gemensam förvaring för varje grupp eller hela kontoret där ni har en bra organisation för material som ni behöver dela på: viktiga papper, verktyg, varuprover, förbrukningsvaror, ljus och servetter, julpynt – och kanske posten.

Få personlig hjälp med företagsinredningen – online, i IKEA varuhuset eller
i era lokaler. Boka ett möte med en företagssäljare här!

”Samlar ni allt på ett ställe sparar ni plats på resten av kontoret. Välj gärna öppna hyllsystem med justerbara hyllplan, så att ni får en bra överblick. Inred med korgar och lådor som ger struktur”, säger Kicki.

Möjliggör samarbeten genom att inreda rullhurtsar eller lådvagnar med saker som är bra att ha på möten; pennor, papper, post-it-lappar. 

”Så att man kan sätta sig med ett gäng kollegor var som helst egentligen, och ha de här verktygen till hands", säger Kicki.

Glöm inte att se över er entré

 

”Ju mer man hänger av sig jackorna desto mer personligt blir kontoret, istället för att man hänger dem på stolen. Satsa på rejäla skåp och krokar, kanske möjligheten att låsa in sin jacka eller väska, samt en bra stol och spegel”, säger Kicki.

Vill du få fler tips på smarta inredningslösningar till jobbet? Inspireras här!

Läs fler artiklar
LÄS MER