Sök

Annonssamarbete med Dotkeeper

Har någon lagt beslag på domännamnet du vill ha? Lugn, vi har bästa råden!

DotkeeperEntreprenörDomäner

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Domännamn har gått från ”nice to have” till att vara en av de absolut viktigaste tillgångarna för ett företag. Men vad händer när någon hunnit före? Domänexperterna på Dotkeeper kommer till undsättning.

Domännamnet är i dag det självklara navet för de flesta företag som startas. Men inte sällan råkar företag och varumärken ut för kallduschen i att någon hunnit före med att registrera ett tänkt domännamn – eller att ett snarlikt används i mer eller mindre tveksamma syften.

Läs mer om hur du kan ta kontroll över företagets domänhantering!

Sannah Westerlund är marknadschef och medgrundare till Dotkeeper som hjälper företag med att samla ihop all domänhantering på ett och samma ställe och se till att de förnyas, samt att man som företag har rätt domännamn utifrån varumärkesstrategi och behov.

Hon säger att det i grunden finns två vägar att gå ifall problemet uppstått.

Juridisk process

Det ena är att starta en juridisk process, men det är inte så lätt som man skulle kunna hoppas.

”Om du har ett etablerat varumärke och märker att någon köpt en domän som snyltar på ditt renommé kan det vara möjligt att starta en juridisk process. Men det riskerar att bli ganska dyrt och krångligt – det räcker inte med att du äger varumärket för att vinna.”

Uppköp av domän

Det andra sättet är att investera i ett uppköp av domänen. Sannah Westerlund rekommenderar inte att man försöker göra detta på egen hand.

”Förhandlare utan insyn landar ofta i ett högre slutpris, alternativt att säljaren försvinner från radarn. Dessutom är det krångligt att se vem som äger ett domännamn, inte minst sedan införandet av GDPR, och ägare är ofta anonyma i ägardatabaser. Dessutom är det många steg att känna till när man gör ett förvärv”, säger hon och fortsätter:

Vad hade det inneburit för mitt företag om vi hade haft just det här domännamnet i vår marknadsföring?

”På Dotkeeper hjälper vi till med den typen av affärer flera gånger i veckan. Vi tillhandahåller en säker process där både köpare och säljare kan vara trygga. Vi har byggt upp ett starkt nätverk och har ett bra track record. Det gäller att förstå vem säljaren är och att vara så transparent som möjligt i den kontakten. En etablerad mäklare har större chans att lyckas än om man försöker göra det själv.”

Domännamn en investering i varumärket

Många tänker sig att ett domännamn kostar några hundralappar per år och blir väldigt stressade av att råka ut för en registreringsmiss eller att en anonym köpare sitter på rättigheterna.

”Vi tycker snarare att man ska se potentialen och skapa en dialog med säljaren genom en etablerad mäklare. Domännamn är viktigt och bör ses som en självklar investering i varumärket. Vad hade det inneburit för mitt företag om vi hade haft just det här domännamnet i vår marknadsföring?”

Korta domännamn ofta dyrare

Sannah Westerlund uppskattar att genomsnittskostnaden för att köpa loss ett befintligt domännamn ligger på ungefär 50 000 kronor, men påpekar att det globalt finns exempel på prislappar som landat på tiotals miljoner dollar. Det som styr priset är vilken toppdomän det handlar om – .com är mest populär och eftertraktad – samt längden på namnet och vilken marknadspotential det har.

”Generellt kan man säga att korta, kommunikativa .com-domäner är dyrast. I slutändan sätter alltid marknaden priset, ett domännamn är bara värt det belopp som en köpare och säljare är villiga att mötas kring.”

Domännamnet är en viktig aspekt av ett företags varumärkesstrategi

Att ha rätt domännamn kan vara avgörande för att nå ut och lyckas med sin satsning.

”Precis som det gäller att säkra annan immateriell tillgång som skapar värde i bolaget och skyddar den kommersiella affären, är domännamnet idag en viktig aspekt av ett företags varumärkesstrategi,” avslutar Sannah Westerlund.

Behöver du hjälp med företagets domänhantering? Kolla in Dotkeeper här!

Läs mer