Zuckerberg till attack mot Apple: De utnyttjar sin position

Spotify Facebook
Zuckerberg till attack mot Apple: De utnyttjar sin position

Mark Zuckerberg och Tim Cook. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Facebook-grundaren ilsknar till mot techjätten.

De amerikanska techjättarna har fått kraftig kritik från politiskt håll de senaste åren. Det har framförallt handlade om den stora makt de har fått politiskt och den monopolliknande ställning de har fått på annonsmarknaden.

Men nu verkar det blåsa upp ett storbråk mellan två techjättar. I samband med att Facebook presenterade sina senaste kvartalssiffror gick grundaren Mark Zuckerberg till tuff attack mor Apple. 

Det han framförallt har fått Zuckerberg att surna till är förändringar i Apples operativsystem IOS. Enligt Zuckerberg kommer de integritetsskyddande åtgärder som kommer att införas att skada marknaden för onlineannonser allvarligt.

En marknad som Facebook tjänar grova pengar på. 

Men Zuckerberg är inte heller nöjd med hur Apple utnyttjar sin ställning för att framhäva sina egna tjänster, till exempel meddelandetjänsten Imessage. 

"Apple har mängder av incitament att använda sin dominerande plattformsposition för att störa hur våra och andras appar fungerar, vilket de med jämna mellanrum gör för att framhålla sina egna", sade Zuckerberg.

Kritiken låter som ett eko av det som det Spotifys Daniel Ek har fört fram. I flera utspel har streamingjättens grundare gått till attack mot Apple för att de har favoriserat sin egen streamingtjänsten Apple Music. 

Läs fler artiklar
LÄS MER