Facebooks "Högsta domstol" avgör Trumps öde – kan få tillbaka sitt konto

FacebookInstagramSociala medier

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Stängdes av efter attacken mot den amerikanska kongressbyggnaden.

För två veckor sen stängdes den dåvarande amerikanska presidenten Donald Trump av från Facebook och Instagram på obestämd tid. Beslutet motiverades med att det var för farligt att låta honom ha kvar sitt konto eftersom det riskerade att uppmana till mer våld. Beslutet togs efter att våldsamma demonstranter tagit sig in i den amerikanska kongressbyggnaden.

Även Twitter stängde av Trump och hans konto där har raderats helt.

Men nu öppnas det upp en möjlighet för den förre presidenten att få tillbaka sitt konto. I ett inlägg på Facebooks egen blogg skriver Nick Clegg, bolagets chef för globala affärer, att beslutet ska prövas av en fristående instans som Facebook har inrättat. En slags Högsta Domstol med experter från hela världen.

"Det har kommit rimliga åsikter från hela världen om avstängningen av Trump", säger Nick Clegg till nyhetssajten NPR.

"Många av de ledarna har sagt att även om de håller med om åtgärden vi vidtog så oroar de sig för den makt som som privata företag har över politiska uttalanden. Och vi håller med dem."

Han uppmanar också politiker att komma överens om regler som Facebook kan rätta sig efter. Men att de innan såna regler finns på plats måste ta beslut som att ta bort Trumps konto.

Nu kommer alltså Facebooks beslut att prövas av den fristående instans som bolaget inrättat. Det blir det första större beslut som hamnar på deras bord.

Läs mer