Från brottsplatser till coronatester: "Ser väldigt mycket möjligheter med Dynamic code"

Dynamic Code Hälsa
Från brottsplatser till coronatester: "Ser väldigt mycket möjligheter med Dynamic code"

Anne Kihlgren.

Towe Boström

Reporter

“Vi är inne i en väldigt expansiv fas där vi ser väldigt mycket möjligheter där ute”, säger Dynamic codes grundare Anne Kihlgren i Breakit Live.

Dynamic code, som satsar på dna-baserade tester du kan utföra själv hemma, har fått ett massivt uppsving under pandemin. Bolaget har lagt krutet på tester för covid-19, och även testat på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, och som mest stått för 1/3 av samtliga utförda tester i Sverige.

Bakom Dynamic code, som har Backing Minds på ägarlistan, står grundaren Anne Kihlgren som haft ett intensivt år med sin snabbväxande startup. I Breakit Live berättar hon att Dynamic code gått från att kunna utföra ett tusental covid-tester i veckan till nuvarande kapacitet på 70.000 tester. 

Samtidigt går det inte att blunda för att bolaget blomstrat och utvecklats så snabbt tack vare en pandemi som slagit hårt mot såväl människor som ekonomin i stort. 

Känner du dig som en krisprofitör?, frågar programledaren Katarina Andersson i Breakit Live.  

”Jag hoppas verkligen inte att man ska ses på det sättet. Vi vill göra nytta i det här och nu har vi bevisat ett proof of concept”, svarar Anne Kihlgren.  

Anne Kihlgren menar att krisen bevisat att bolagets produkter fungerar och att verksamheten klarar av att skala upp snabbt. Samtidigt har allt fler personer insett att de faktiskt kan testa sig själva och därmed inte behöver gå genom den traditionella vården, vilket öppnat många nya dörrar för bolaget som även jobbar med andra typer av tester för halsfluss, urinvägsinfektion, laktos- och glutenintolerans med mera. 

“Ser mycket möjligheter” 

Dynamic code har nyligen anlitat investmentbanken Carnegie, vilket skulle kunna tyda på eventuellt börsplaner, eller att bolaget planerar en större finansieringsrunda. 

”Det handlar om att vi har tillväxt just nu och är inne i en väldigt expansiv fas där vi ser väldigt mycket möjligheter där ute. Vi har fokus på att gå mer internationellt”, säger Anne Kihlgren utan avslöja mer detaljer. 

Anne Kihlgren beskriver potentialen i den typ av självtester de utför som “enorm”, speciellt i ett samhälle där vi värnar om vår egna hälsa. I framtiden planerar hon att satsa mer på tester kopplade till förebyggande hälsa, som att kunna läsa av risken för diabetes eller bröstcancer. Samtidigt pekar grundaren på wellness som ett intressant nytt område där Dynamic code arbetar med att ta fram nya tester. 

”Där är det mer för att motivera. Du kan läsa av dina genetiska anlag gentemot kost, träning och återhämtning. Hur ska jag träna för att få bäst effekt och vilken kost ska jag äta?”, förklarar hon. 

Vill inte frottera sig på Stureplan 

Anne Kihlgren är lite av en otraditionell entreprenör som driver sitt bolag från Linköping, och i podden säger hon att ”det ligger inte för mig att frottera mig på Stureplan”. 

Faktum är att Anne Kihlgren har en bakgrund på statens kriminaltekniska laboratorium, numera Nationellt forensiskt centrum, där hon jobbade innan hon sadlade om till entreprenör. Där arbetade hon också med analyser – och att lösa brott. 

”Jag var även med vid rättegångar och fick förklara bevisvärdet och vad våra DNA-analyser sagt”. 

Läs fler artiklar
LÄS MER