Gps för barn och husdjur drog in över 12 miljoner från gräsrötter

Breakit - Gps för barn och husdjur drog in över 12 miljoner från gräsrötter

Foto: Wonder Technology Solutions

Johanna Ekström

Reporter

När riskkapitalbolagen vacklade vände sig startupen Wonder Technology Solutions till crowdfunding.

Små gps:er som hjälper föräldrar eller djurägare att hålla koll på var barn eller hund befinner sig, det har Wonder Technology Solutions tagit fram.

Produkten har fått namnet Trax, och med hjälp av mobilen går det att spåra den som bär gps:en.

Nu har bolaget tagit in nära 12,7 miljoner kronor via crowdfunding på sajten Pepins.com, genom en emission. Målet var att få in mellan 10 och 15 miljoner kronor.

“Det är ganska tuffa tider att ta in kapital nu, så det här får vi vara jättenöjda med”, säger Tobias Stenberg, medgrundare och ekonomichef, som tidigare bland annat startat den brittiska taxi-appen GetTaxi.

Skälet till att det blev crowdfunding istället för riskapital är att riskkapitalbolagen stod och vacklade.

“Vi var lite för tidigt ute, vi var inte riktigt i den fasen där man tar in kapital i en A-runda. Då tyckte vi att det här var en bättre väg att gå”, säger Tobias Stenberg och fortsätter:

“Vi har tidigare rest 27 miljoner i olika omgångar, men har märkt att marknaden är mycket trögare på investeringssidan nu. Många börjar bli oroliga för en techbubbla igen och börsklimatet har varit osäkert. Man känner av det”, säger han.

Wonder Technology Solution ägs sedan tidigare till 24 procent av investerarnätverket Stockholms Affärsänglar. Riskkapitalbolaget Etagra Group äger 16 procent och brittiska telebolaget British Telecom 8 procent.

Av de 64 investerare som nu gått in med pengar genom crowdfundingkampanjen är ungefär 50 stycken nya ägare, enligt Tobias Stenberg. Ungefär hälften av det totala kapitalet står redan befintliga investerare för.

Pengarna ska främst gå till försäljningsåtgärder. Bolaget har sitt mål för 2016 klart: Att nå ett positivt kassaflöde.

“Det är det stora målet, så att vi kan börja investera våra egna vinster istället för riskkapital, för det tar mycket tid och energi att söka. Det finns många bolag som verkar tro att kapital är en obegränsad resurs, det tror jag är fel strategi”, säger Tobias Stenberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER