Norwegian vill sluta flyga långt – ska ta in flera miljarder

Norwegian
Norwegian vill sluta flyga långt – ska ta in flera miljarder

Finwire / Breakit

Ny krisplan för flygbolaget.

Norwegian har tagit fram en ny affärsplan som sätter det europeiska kortdistanslinjenätet i fokus och skrotar långdistansflygen. I samband med strategiomläggningen tänker bolaget också ta in fyra till fem miljarder norska kronor, enligt ett pressmeddelande.

Kapitalanskaffningen sker genom en kombination av nyemission till befintliga aktieägare, en riktad nyemission till nya aktieägare och andra former för eget kapital. Enligt Norwegian har det erhållits ett skriftligt intresse för deltagande i den riktade nyemissionen.

Vd Jacob Schram säger att inrikesresor i Norge och flygningar inom Norden och till resten av Europa ”alltid varit själva ryggraden i Norwegians linjenät”, och detta ska ligga till grund för hur bolaget ska se ut i framtiden.

Flygbolagets mål under den nya planen är att ha 50 flygplan i drift i år och sedan successivt öka till cirka 70 flygplan under 2022.

Utöver det strategiska skiftet och kapitalanskaffningen ska bolaget också sikta på att minska skulden till cirka 20 miljarder norska kronor.

”Det här är en gedigen affärsplan som ger Norwegian en ny start. Genom att fokusera på kortdistanslinjenätet är målet att attrahera investerare, ha ett bra erbjudande till våra kunder och framför allt bidra till att trygga arbetsplatser, en sund konkurrens och bidra positivt till resebranschen i Norge, Norden och i Europa”, fortsätter Schram.

Läs fler artiklar
LÄS MER