Han har 2 miljarder i bitcoin – som inte går att komma åt: “Desperat”

Bitcoin Kryptovaluta
Han har 2 miljarder i bitcoin – som inte går att komma åt: “Desperat”

Foto: Istockphoto

Tobias Blixt

Reporter

Omkring 20 procent av valutan kan vara förlorad.

Den tyske programmeraren Stefan Thomas befinner sig i en något prekär situation. Han har förvisso Bitcoin till ett värde av 220 miljoner dollar, eller cirka 1,8 miljarder kronor. Problemet är att han inte kommer ihåg sitt lösenord till den digitala plånboken. De senaste åren har han förbrukat åtta av sina totalt tio försök att logga in på sin hårddisk där han förvarar nyckeln till sin digitala plånbok. Det skriver New York Times. 

“Jag brukade ligga i sängen och fundera på det, sen gick jag till datorn med en ny taktik som inte heller skulle fungera och jag blev desperat igen”, säger Stefan Thomas, som bor i San Francisco, till tidningen. 

Miljarder av kryptovalutan kan vara försvunnen

Men Stefan Thomas verkar inte vara den ende med bekymmer av det här slaget. Enligt Analysfirman Chainalysis kan omkring 20 procent av alla nu existerande bitcoin vara försvunna eller bara bortglömda i de digitala plånböckerna. Det skulle motsvara bitcoin till ett värde av ungefär 140 miljarder dollar, eller 1.154 miljarder svenska kronor. 

Tidningen skriver att det är en påminnelse om den unika tekniken bakom kryptovalutan. Det finns inget bolag bakom Bitcoin som kan återställa din nyckel om du glömt bort den, Det finns förvisso företag som erbjuder sig att lagra nycklar, vilket inte heller har visat sig helt säkert i flera fall. 

I Breakit Live förklarade stjärninvesteraren Louise Samet varför hon har satsat på bitcoin. Kolla in det här:

 

Läs fler artiklar
LÄS MER