Sök

Kry köper bolaget som driver 1177 Vårdguiden i Stockholm

Kry1177 VårdguidenNätläkare

Erik Hjelmstedt, Sverigechef på Kry. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Kräver att affären stoppas.

Nätläkarna tar allt mer mark och flera av dem har också öppnat egna fysiska vårdcentraler, bland annat i Stockholm. 

Nu tar Kry det hela ett steg längre och köper bolaget som sköter 1177 Vårdguiden i Region Stockholm. Stockholm är den enda regionen i landet som inte sköter verksamheten själva och nu tar alltså nätläkaren över den verksamheten.

"Vi ser förvärvningen av Medhelp som ett naturligt steg att bredda vår egen verksamhet men samtidigt få möjlighet att vidareutveckla en välfungerande och samhällsnyttig verksamhet", skriver Krys Sverigechef Erik Hjelmstedt till Breakit.

Medhelp har idag ett avtal med Region Stockholm för att operera 1177 i området fram till 2023, sedan sker en ny upphandling. Verksamheten kommer enligt Kry att förbli oförändrad utan någon koppling till Krys system och de cirka 250 sjuksköterskor som är anställda av Medhelp kommer att vara kvar i bolaget.

Vad är det för utvecklingspotential ni ser?

"Utvecklingen av 1177 Vårdguiden sker på uppmaning av den upphandlande enheten, det vill säga regionen. Om vi på olika sätt kan bidra för att göra primärvården mer tillgänglig för patienterna och ser att det går att göra med kvalitet kommer vi alltid vara intresserade av att göra det om vi ges möjlighet. Beroende på regionens ambitioner med 1177 Vårdguiden så kan det till exempel handla om att förbättra den digitala upplevelsen av tjänsten."

Vänsterpartiet kräver att affären ska stoppas

Men innan affären går i lås måste den godkännas av Region Stockholm. På tisdagen protesterade Vänsterpartiets sjukvårdspolitiska talesperson Jonas Lindberg mot affären och krävde att den skulle stoppas.

 "1177 är ingången till sjukvården och måste därför vara en del av vår egen struktur", säger han i ett pressmeddelande.

"En sådan vital del av regionens sjukvård ska inte outsourcas till externa leverantörer." 

Han pekar på den kritik som Kry tidigare har fått för att de ska ha vilselett patienter till att lista sig på Krys vårdcentraler. Kritik som nätläkaren har slagit ifrån sig och nekat till.

"Den blågröna majoriteten kan inte stå helt handfallen när Kry tar över allt mer av vårdmarknaden.  Det politiska styrets roll i regionen kommer snart att vara överspelad om det här fortsätter."

Även Socialdemokraternas oppositionsråd Aida Hadzialic är orolig för affären och vill att regionen tar tillbaka kontrollen från privata företag. Hon påminner också om den skandal som Medhelp var inblandad i där miljoner samtal mellan patienter och vårdpersonal hade legat helt öppet för vem som helst att lyssna på. En läcka som orsakades av en sladd som hade satts in på fel ställe.

"Vi välkomnar möjligheter till digital vård men vill inte att kritisk samhällsinfrastruktur ska outsourcas", säger hon till Svenska Dagbladet.

Men Kry slår tillbaka mot kritiken och menar att risken för att sjuksköterskor skulle favorisera Krys vårdcentraler framför andra är obefintlig.

"I de fall som till exempel invånaren hänvisas till vårdcentral så utgår man alltid från den vårdcentral som invånaren är listad på", säger Jonas Bertrame-Linné, presschef på Kry.

"Avseende andra vårdnivåer som till exempel närakut eller akutmottagning så utgår sjuksköterskan från invånarens geografiska position."

Vill gärna ta över i fler regioner

Kry ser också möjligheter att utvidga verksamheten för att kunna ta över i fler regioner än Stockholm.

"Vi vet ju även sedan tidigare att Medhelp har bedrivit sjukvårdsupplysning åt andra regioner och att de i Stockholm levererar en snabbare svarstid och högre andel besvarade samtal till en signifikant lägre kostnad för skattebetalarna jämfört med andra regioner. Så det är klart att det är intressant för oss att kunna utvidga till fler regioner", säger Erik Hjelmstedt

Läs mer