Tungt för klädhandeln – föll över 30 procent i december

Svensk Handel e-handel retail
Tungt för klädhandeln – föll över 30 procent i december

Finwire / Breakit

Raset fortsätter i handeln.

Trots att e-handeln har gått som tåget under pandemin har det inte lyckats stoppa den kraftiga blödningen i klädhandeln. 

Nya siffror från Svensk Handels Stilindex visar att den totala försäljningen av kläder i både fysiska butiker och deras e-hande föll med 32,2 procent i december jämfört med året innan. Försäljningen av skor föll ännu mer, med 44,1 procent.

Nu varnar arbetsgivarorganisationen för att många kan bli av med jobbet. Sedan pandemin slog till har 20.000 inom handeln förlorat sitt arbete.

"Reserverna är slut hos våra medlemmar och det finns inte några marginaler kvar. Jag är väldigt orolig för vad det här får för konsekvenser för företag och arbetstillfällen", säger Mats Hedenström, näringspolitisk ansvarig på Svensk Handel.

"Jag är orolig för att de kommer att få sällskap av många fler".

Trots att försäljningen på nätet har ökat skapar den fler problem för den svenska handeln. 

Det är jättetufft. Och nu när det uppmanas att handla på nätet istället öppnas det också upp för utländska aktörer som ofta konkurrerar på helt andra villkor än de svenska handelsföretagen", säger Mats Hedenström.

För hela 2020 summerades klädhandelns försäljningsutveckling till -19,5 procent och för skohandeln sjönk försäljningen med 32,4 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER