Potato Plastics vill skrota miljöfarlig plast – med hjälp av potatisar

Potato Plastic Miljö
Potato Plastics vill skrota miljöfarlig plast – med hjälp av potatisar

Hanna Johansson och Elin Tornblad.

Towe Boström

Reporter

“Det behövs nya, helt igenom ofarliga och biologiskt nedbrytbara alternativ och här kommer vårt material in”, berättar Elin Tornblad, grundare av Potato Plastic.

Göteborgsbolaget Potato Plastics affärsidé går ut på att tillverka plast av rester från potatis. Genom deras lösning ska den miljöfarliga platsen bytas ut mot ett mer hållbart och biologisk nedbrytbara alternativ. Utvecklingen av Potato Plastic har skett inom ramarna för Chalmers Ventures program och bakom bolaget, som grundades under 2019, står Elin Tornblad, Hanna Johansson samt uppfinnaren Pontus Törnqvist.

”Vi vill bekämpa plastföroreningar och det måste finnas fler sätt att göra det på. Vi måste bli bättre på att återvinna, men också ta ett krafttag över hur vi hanterar engångsprodukter”, säger vd:n Elin Tornblad.

Potato Plastic vill vara bidragande i arbetet med att reglera plastanvändningen, där den traditionella plasten många gånger kan ersättas med andra alternativ. 

“Vi kan inte fortsätta att använda traditionell plast i engångsprodukter och tyvärr ser det inte riktigt ut som att vi kommer minska användningen av de här produkterna. Det behövs nya, helt igenom ofarliga och biologiskt nedbrytbara alternativ och här kommer vårt material in”, säger Elin Tornblad.

Nästa steg är att lansera materialet och börja använda det i olika produkter, och om materialet hamnar i naturen bryts det ned på bara några månader, enligt bolaget. 

Satsar på avfallspåse

Potato Plastic har flera produkter i pipen men först ut är bland annat en avfallspåse för mat. Elin Tornblad förklarar att många av dagens anläggningar inte klarar av att bryta ned bioplast, och här ska deras miljövänliga lösning utgöra ett bättre alternativ.   

Elin Tornblad säger vidare att det finns ett stort antal användningsområden för plasten och bolaget uppge ha flera pilotprojekt på gång.  

“Snart kommer man se vårt material på ett eller annat sätt. Och det rör sig om processer och användningsområden där vi ser att det kommer kunna göra en stor skillnad i “plastfrågan”. Det känns verkligen helt fantastiskt”, säger Elin Tornblad.

Potato Plastic har finansierats med bidrag från Vinnova och Chalmers. 

Läs fler artiklar
LÄS MER