England går in i en ny nationell nedstängning

Coronaviruset

Boris Johnson, premiärminister Storbritannien. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Stänger ner igen.

England ska gå in i en ny nationell nedstängning liknande den man hade i mars. Det efter att coronaviruset, som sprids allt snabbare genom den nya muterade varianten, satt sjukvården under stor press.

Premiärminister Boris Johnson meddelade under ett tv-sänt tal på måndagskvällen att andelen patienter som vårdas på sjukhus i England har ökat med 30 procent på en vecka. Antalet döda är 20 procent fler under samma period. Han sade att om inga åtgärder vidtas kan sjukvårdssystemet nå sin maxkapacitet inom 21 dagar, rapporterar Sky News.

Att England går in i en nationell nedstängning innebär att folk uppmanas att stanna hemma. De ska endast lämna om de har giltiga skäl, så som att handla livsmedel eller gå till arbetet (om de inte kan jobba hemifrån). Skolorna stänger också ned och man återgår till hemundervisning.

Den nya nedstängningen väntas vara på plats fram till mitten av februari. Johnsons förhoppningar är att nära 14 miljoner av Englands 56 miljoner invånare då ska ha fått den första vaccindosen.

Storbritannien har på grund av den snabba virusspridningen varit ett av de länder som snabbast godkänt coronavaccin.
 

Läs mer