Sök

Konkurserna i Sverige steg 30 procent i december

Konkurs

Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Men ökning av nystartade företag också.

Antalet konkurser steg med 30 procent under december, enligt data från Creditsafe.

Under månaden registrerades 596 aktiebolag i konkurs, vilket kan jämföras med 458 i december förra året.

"Att året slutar med denna markanta ökning av konkurser med hela 30 procent är ett tecken på att den andra vågen av pandemin med nya restriktioner börjar slå ut de företag som under en längre tid levt på marginalerna", säger Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe.

Dessa företag har kämpat in i det sista men tvingas nu att ge upp och konkurs blir den enda utvägen, 

Han fortsätter:

"Många kommer att minnas konkursåret 2020 som året då många livsverk krossades och gick upp i rök över en natt samt ett år där de företag som redan hade det tufft försvann tidigt under året. Redan under tidig vår kunde vi se vilka branscher som skulle anses vara högriskbranscher under pandemin, rese, hotell- och restaurangbranschen var ett exempel. Nu med facit i hand kan vi se att restaurangbranschen var den som drabbades hårdast och ökade i antal konkurser med 45 procent jämfört med 2019."

Kraftig ökning av startade bolag

Samtidigt startades det bolag som aldrig förr under 2020. Under året startades 59.000 nya bolag en ökning med strax över 30 procent jämfört med året innan. En orsak till är att när pandemin kom och med den en ekonomisk kris blev många som blev av med jobbet istället företagare. Dessutom sänktes kravet på aktiekapitalet i början av året från 50.000 kronor till 25.000 kronor.
 

Läs mer