Kritiken mot pandemilagen – ingen trängsel i butikerna

Corona
Kritiken mot pandemilagen – ingen trängsel i butikerna

Karin Lindahl, vd Indiska och Ibrahim Baylan, näringsminister. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

"Det kommer ju knappt in några kunder", säger Karin Lindahl vd för Indiska.

Redan den 10 januari kan den nya pandemilagen börja gälla i Sverige. Den ger regering och kommuner större befogenheter att sätta in åtgärder när det finns risk för ökad trängsel och därmed ökad smittspridning. Bland annat kan köpcentrum och butiker stängas tillfälligt om det blir för mycket folk.

Nu får den nya lagen kritik från Karin Lindahl, vd och ägare på Indiska.

"Det är väldigt mycket fokus på att attackera trängseln i handeln", säger hon till Dagens Industri.

”Personalen ser icke-trängseln på extremt nära håll och känner sig uthängda. De undrar vad de ska göra annorlunda. Det kommer ju knappt in några kunder.”

Ministrar ute i julhandeln

Regeringen har på presskonferens efter presskonferens under hösten och vintern manat alla att inte besöka gallerior och butiker i rusningstid och Folkhälsomyndigheten har uppmanat handeln att ställa in mellandagsrean. 

Trots det har både justitieminister Morgan Johansson och statsminister Stefan Löfven setts ute i handeln.

En annan kritik som väckts mot lagen är att det saknas skarpa förslag om ersättning till handeln om de stängs ner. Regeringen har sagt att de ska utreda kompensation men det är alldeles för vagt anser Karin Linddahl.

”Stänger man gallerior under tre veckor i januari kan vi med nuvarande ledtider vänta oss stöd i maj – givet att kompensation träder i kraft förstås”, säger hon till Dagens Industri.

Läs fler artiklar
LÄS MER