Den nya pandemilagen ska börja gälla den 10 januari

CoronaCoronaviruset

Näringsminister Ibrahim Baylan och socialminister Lena Hallengren

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Får rätt att stänga ner gallerior

Den nya pandemilagen ska börja gälla den 10 januari och gälla till slutet av september nästa år om förslaget godkänns av riksdagen. Det framgick på dagens pressträff.

Bakgrunden är att regeringen lämnar in förslaget till lagrådet idag, ett förslag som innebär bättre förmåga att begränsa vistelse på allmänna platser.

Om lagen går igenom kan regeringen besluta om att begränsa rätten till att vistas och på allmän plats och kommunerna får rätt att stänga ner till exempel gallerior och införa begräsningar kollektivtrafiken om trängseln blir för stor och risken för smittspridning anses hög.

Oppositionen har velat ha tydligare skrivningar i lagen när det gäller möjligheter eller rätt till kompensation för de som drabbas ekonomiskt vid eventuella nedstängningar.

"I lagstiftningen skriver vi inte hur man ska kompensera men vi skriver in att man ska överväga kompensation", säger socialminister Lena Hallengren på en presskonferens.

"Vi har lagt 13 extraändringsbudgetar så här långt, och det är klart att vi har alla avsikter att fortsätta stödja dem som behöver det", säger Lena Hallengren.

"Ersättningar eller stöd kommer vi att återkomma till i närtid", säger näringsminister Ibrahim Baylan.

Läs mer