Mystisk kursrusning i Cdon – vi spekulerar vilt om ett uppköp (vad tror du?)

Cdone-handel

Kristoffer Väliharju, vd på Cdon. Foto: Press

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Aktien upp över 20 procent i den inledande handeln.

E-handelsbolaget Cdon sticker ut när handeln på Stockholmsbörsen öppnar nu på onsdagsmorgonen. Aktien hade strax efter 9.00 rusat med över 20 procent – utan att några nyheter kring bolaget presenterats.

Den kraftiga uppgången spär på de tidigare spekulationerna som bland annat framförts här på Breakit om ett uppköp av e-handelsplattformen. 

En källa som följer Qliro på nära håll skriver till Breakit i ett sms:

“Uppköp om jag gissar. Säsong för sånt verkar det som. Kan vara Åhléns eller Zalando, som två ytterligheter. Men jag har inte hört något konkret”.

Ett annat scenario skulle kunna vara en fusion med Qliro-konkurrenten Fyndiq. Sannolikt finns en hel del kostnadsbesparingar att göra med en sådan affär och de relativt många aktieägarna i Fyndiq skulle få till en indirekt exit genom fusionen (då de kan sälja sina aktier via börsen).

Cdons styrelseordförande Marcus Lindqvist säger till Breakit: 

"Vi har noterat uppgången i aktien men har inga kommentarer i övrigt"
Hur ser du på möjligheten till konsolidering av marknaden?
"Det sker alltid olika former av konsolidering men bolaget har precis knoppats av och vårt fokus ligger helt på att bygga bolaget vidare på egen hand", säger Marcus Lindqvist.

Men förklaringen till kurslyftet kan också vara betydligt mindre kittlande. Nyhetsbyrån Finwire konstaterar att "bland vid liknande rörelser kan det handla om en analys som är ute men som inte blivit allmänt spridd på marknaden". Vad tror du som läser detta? Du kanske har bättre koll än oss – maila mig på stefan@breakit.se i så fall!

Enligt Dagens industri så är den största nettoköparen nu på morgonen det schweiziska mäklarhuset Timber Hill medan de största säljarna är kunder hos Nordnet och Avanza.

Cdon har även stigit på börsen under måndagen och tisdagen.

Läs mer