Hon föreslås bli ny rektor på KTH – första kvinnan i historien

KTH
Hon föreslås bli ny rektor på KTH – första kvinnan i historien

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Sigbritt Karlsson blir rektor för Sveriges (och Nordens) största tekniska högskola, KTH.

Kungliga Teknologiska högskolan, KTH, i Stockholm är på väg att få en ny rektor. I dag meddelade universitetet att Sigbritt Karlsson, tidigare rektor på högskolan i Skövde, föreslås kliva in på den prestigefyllda posten.

"Det känns jättespännande. Jag vill bidra till att lyfta KTH och ta lärosätet vidare till nästa nivå inte minst i fråga om utbildning,men även i fråga om forskning och synlighet", säger hon.

Sigbritt Karlsson blir således KTH:s första kvinnliga rektor.

"Jämställdhet handlar om hur vi agerar varje dag, hur många kvinnor det finns på synliga positioner till exempel. Men man brukar ju säga att man står på axlarna på den som gått före och det är ju samma sak här", säger hon.

En ambitionen med det nya jobbet är nu att göra KTH, som bland annat står bakom startup-inkubatorerna Things och KTH Innovation, än mer konkurrenskraftigt.

"Här finns spetskompetens, mellankompetens och forskning som man bör se över och bestämma om den kanske ska avvecklas eller utvecklas."

"Att arbeta med nya länder och regioner som Afrika där 25 procent av världens ungdomar finns och som alla behöver utbildning är något jag vill vara med och bidra till.

Universitetstyrelsen fattar slutgiltigt beslut den 14 april och skickar sedan vidare beslutet till regeringen som utser den nya rektorn.

Hon tillträder därefter som rektor den 12 november 2016.

Läs fler artiklar
LÄS MER