Sök

FTC och amerikanska delstater stämmer Facebook

InstagramWhatsappSociala medier
Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg vd och grundare Facebook och Jennifer Newstead chefsjurist på Facebook. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Kan innbära att Instagram och Whatsapp måste skiljas från Facebook.

Facebook stäms nu av 48 amerikanska delstater och Federal Trade Commission. Det är två separata stämningar som lämnats in och som riktar in sig på förvärven av Instagram och Whatsapp, rapporterar CNBC.

I stämningsansökan sticker ett mejl som Facebook-bossen Mark Zuckerberg skickat till Instagram-grundaren Kevin Systrom ut. I det kommer Zuckerberg med en varning till Systrom.

"Någon gång inom kort kommer du att vara tvungen att fundera på hur du vill jobba med oss", skriver Zuckerberg i mejlet som inkluderas i stämningsansökan skriver The Information som jämför det med ett brev som John Rockefeller skickade till amerikanska oljebolag för 150 år sen.

Facebook köpte senare Instagram för 1 miljard dollar 2012.

Facebook tänker inte ge sig

I stämningsansökan anklagas Facebook för konkurrensbegränsande beteende och det hela kan i slutändan innebära krav på att Instagram och Whatsapp separeras från Facebook.

Men Facebook tänker knappast ge sig utan kamp.

"Det viktigaste faktumet i det här fallet, som kommissionen inte nämner i sitt klagomål på 53 sidor, är att det godkände dessa förvärv för många år sedan. Regeringen vill nu göra om det och skickar en isande varning till amerikanska företag att ingen försäljning någonsin är slutgiltig", sade Facebooks chefsjurist Jennifer Newstead i ett uttalande.

Facebook-aktien sjönk med 1,9 procent i efterhandeln på beskedet.

Läs mer