Ny jätterapport om svenska (och europeiska) techscenen – vi ger dig de 7 viktigaste lärdomarna

Klarna Atomico riskkapital
Ny jätterapport om svenska (och europeiska) techscenen – vi ger dig de 7 viktigaste lärdomarna

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Riskkapitaljätten Atomico med svensken Niklas Zennström har tagit ett rejält grepp om näringslivets hetaste segment. Breakit har tittat närmare på granskningen och blir lite stolta över Sverige.

Samtidigt som många branscher går på knäna så formligen vräks det riskkapital över den ständigt lika heta svenska techindustrin. 

Det är en av de tydligaste slutsatserna man kan dra av Atomicos årliga riskkapitalrapport som offentliggjordes nu på tisdagsmorgonen. Publikationen, som riskkapitalbolaget Atomico gör tillsammans med bland andra techkonferensen Slush, är en mastig historia – men för att dig som inte har tid att ägna hela förmiddagen åt att läsa listar vi här det viktigaste (hela rapporten hittar du här):

# Investeringar i Europeiska techbolag är på väg att slå nytt rekord – under 2020 väntas investeringarna uppgå till drygt 41 miljarder dollar.

# I Sverige krossas under 2020 en ny drömgräns – enligt rapporten har det mellan åren 2016 och 2020 tryckts in över 10 miljarder dollar i svenska techbolag.

# Sverige tillsammans med Finland sticker ut tillsammans med några få andra länder i Europa genom att rapportera en ökning i investerat kapital mellan 2019 och 2020. I Sverige växte investeringsnivån från 3 till 3,3 miljarder dollar. I Finland ökade investeringarna från 982 miljoner dollar till 1,2 miljarder dollar.

# Vi svenskar kan slå oss för bröstet och konstatera att här i landet finns Europas mest värdefulla techbolag – Klarna med ett marknadsvärde på över 10 miljarder dollar.

# Techsektorn är långt ifrån jämlik när det gäller vem som får riskkapital, konstateras föga förvånande i rapporten. I en enkät till europeiska techentreprenörer så svarar 55 procent av de vita grundarna att det blivit svårare att resa kapital. På samma fråga svarar 67 procent av de grundarna som definieras som “mixed ethnicity” och 61 procent av de som definieras som “black/african/carribean” ja. Och av de som fick in kapital under 2020 så var 90,8 procent män. Inte ett enda bolag som i år fått in minst 50 miljoner dollar i finansiering bestod av ett kvinnligt team av grundare.

# Investeringar i impact blir allt viktigare, slår rapporten fast. Och glädjande nog utmärker sig Sverige positivt i detta sammanhang. På topp-fem-listan över de största enskilda investeringarna i detta segment slår sig två svenska bolag in – Northvolt ligger i topp med sina 600 miljoner dollar i rest kapital 2020 och Kry är femma med 154 miljoner dollar. 

# Stockholm petar Berlin från pallplatsen när det gäller Europas största techhubar. London är fortfarande överlägsen etta (9,6 miljarder dollar investerat i techbolag 2020) men Stockholm (2,7 miljarder dollar) skuggar Paris (3,3 miljarder dollar) och går in på en hedrande bronsplats. Ifjol var Berlin (2,5 miljarder dollar) före Stockholm i sammanställningen men tack vare stora rundor i Klarna (650 miljoner dollar) och Northvolt (600 miljoner dollar) så smet svenskarna förbi 2020.

Läs fler artiklar
LÄS MER