Moderna ansöker om akutgodkännande hos FDA för sitt coronavaccin

Corona
Moderna ansöker om akutgodkännande hos FDA för sitt coronavaccin

Moderna söker godkännande för sitt vaccin mot corona. Foto: TT

Finwire / Breakit

Ett vaccin närmar sig.

Pandemin har lamslagit stora delar av världen under 2020 och över 1 miljon människor har dött i covid-19. Medan vi har uppmanats att hålla avstånd, tvätta händerna och jobba hemifrån så har det stått tydligt att det är ett vaccin som är ett av de viktigaste ingredienserna för att världen ska kunna ta sig vidare. 

Och nu börjar det närma sig.. 

Moderna meddelar ni att deras vaccin har en effektivitet på 94,1 procent, det visar det slutliga utfallet från fas 3-testerna. i ett pressmeddelande skriver bolaget också att man idag ansöker om akut godkännande för vaccinet hos federala läkemedelsmyndigheten, FDA.

Efter beskedet rusade Modernas aktiekurs över 12 procent i förhandeln på Wall Street. 

Flera vaccinkandidater på gång

Modernas preliminära vaccin-besked från i november visade på en effektivitet av 94 procent. Denna gång bekräftas effektiviteten baserat på 196 fall, där 185 covid-19-fall observerades i placebogruppen mot 11 fall i gruppen som fick vaccin, i studien på 30 000 deltagare.

I både USA och Europa pågår just nu förberedelser för massvaccination. I Sverige har vaccinationssamordnaren Richard Bergström sagt att riskgrupperna, ungefär 2,2 miljoner människor, ska kunna få ett vaccin under det första kvartalet. 

Sverige har säkrat avtal som gör att alla svenskar kan vaccinerats. 

Förutom Moderna har också Pfizer hunnit med en FDA-ansökan. Den lämnades in den 20 november.

Läs gärna också: Klarnaveteranen avslöjar sin nya miljardsatsning – och varför han satsar 100-tals miljoner på ett glashus

Läs fler artiklar
LÄS MER