Sök

Hjalmar Winbladh säljer allt i EQT: "Ett undantag för en specifik individ"

EQT Venturesriskkapital

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Den svenske techprofilen säljer alla sina aktier i riskkapitalbolaget EQT.

I somras meddelade den svenske serieentreprenören och investeraren Hjalmar Winbladh att han bestämt sig för att lämna riskkapitalbolaget EQT.

Nu rapporterar Dagens industri att Hjalmar Winbladh sålt av aktier i EQT för flera hundra miljoner kronor, närmare bestämt 370 miljoner kronor. Siffrorna verifieras av ägardatatjänsten Holdings och det ska röra sig om alla hans aktier i EQT.

Tidningen skriver att Winbladh undantas från den femåriga inlåsningsklausul (”lock-up”) som gäller för EQT:s partners sedan börsnoteringen av EQT.

”EQT:s ledning och styrelse beviljade i september ett fåtal individer att frångå lock-up klausulen, främst för avvecklade och avyttrade verksamhetsområden, vilket kommunicerades i rapporten för tredje kvartalet. I Hjalmars fall handlar om ett undantag för en specifik individ och vi kan inte kommentera det närmare”, säger Rickard Buch, kommunikationschef på EQT.

DI: Kommer alla partners, som begär det, att beviljas undantag från ”lock-up-klausulerna” när de slutar?

”Nej, sådana beslut fattas av EQT i väldigt specifika fall och under enskilda omständigheter.”

Startade upp grenen för techinvesteringar

Hjalmar Winbladh har under 2000-talet hunnit med att grunda en rad välkända techbolag, exempelvis Rebtel, Wrapp och Epidemic Sound. Det var även han som startade upp riskkapitalbolaget EQT:s verksamhet för investeringar inom tech, EQT Ventures.

EQT Ventures har bland annat investerat i bolag som Natural Cycles, Anyfin, Wolt och Einride.

Vad Hjalmar Winbladh ska göra nu är ännu oklart.

Läs mer