Krisande Ambia säljer Teknikmagasinet

TeknikmagasinetAmbia

Ulrika Göranson vd Teknikmagasinet. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Får ny ägare – efter mindre än ett år.

Vi har tidigare rapporterat att Teknikmagasinets ägare Ambia tampas med ekonomiska problem och försatts i rekonstruktion. 

Nu står det klart att Teknikmagasinet säljs till Matera Retail Group AB. Bakom förvärvet står bland annat Kvalitena, Svea Ekonomi och Unwrap Finance, vilket framgår av ett pressmeddelande. 

Målsättningen är att utveckla Teknikmagasinet vidare.

”Parallellt med hanteringen av 2020 års utmaningar har vi fortsatt att utveckla vårt kunderbjudande och hur vi interagerar med våra kunder. Med vår nya ägare i ryggen kan vi accelerera denna utveckling”, säger Ulrika Göransson som är vd för Teknikmagasinet.

"Till Teknikmagasinets fördel"

Någon prislapp har inte kommunicerats. Marcus Andersson som är vd på Ambience (tidigare Ambia), kommenterar affären för Breakit. 

“Vi känner att det är till Teknikmagasinets fördel att få en ägare som är tillräckligt stark att kunna säkerställa fortsatt drift i en marknad som är snabbt föränderlig och ganska besvärlig just nu”, säger Marcus Andersson. 

Bland de aktörer som köper kedjan finns bland annat Svea Ekonomi, som är ett av de bolag som Ambience har skulder till. 

“Svea har varit en part som varit med och trott väldigt mycket på Teknikmagasinet, både i samband med vårt förvärv och därefter, de har visat stort intresse av att se till att Teknikmagasinet får de förutsättningar de behöver för att genomföra sin förändring av verksamheten”, säger Marcus Andersson. 

Kunde ni gjort något annorlunda med Teknikmagasinet? 

“Vi fick två-tre veckor på oss från förvärvet till att vi fick börja hantera covid-frågor. Det är väl den stora avgörande skillnaden egentligen. Hade marknaden varit normal, även om man inte vet hur det hade gått, hade det varit en enklare situation förhoppningsvis”. 

Köptes för mindre än ett år sen

Ambience köpte Teknikmagasinet från bolagets konkursbo så sent som i januari i år, men koncernen har därefter själv hamnat i ekonomisk knipa och försatts i rekonstruktion.

I början av november begärde flera större fordringsägare att Ambience Groups rekonstruktionen ska upphöra, då man inte bedömande att bolaget skulle kunna betala sina skulder. I samband med det beskedet stod det klart att runt 500 tjänster inom koncernen, inklusive dotterbolagen, hotades.

Kalmar tingsrätt har meddelat att Ambiences rekonstruktion ska upphöra, ett beslut som bolaget kan överklaga fram tills idag.

Någon överklagat har inte lämnats in, uppger Marcus Andersson. 

“Vi har inget behov av att göra det. Vi har även innan vi ansökte om rekonstruktionen haft en bra dialog med borgenärerna. I och med den här affären får vi en helt annan situation och kan koncentrera oss på de bolag och verksamheter vi har kvar”, säger Marcus Andersson.

Läs mer