Här är Fahrim Shirinzades nya satsning – investeringar och kontorshotell i Västerås

Mothership

Fahrim Shirinzade. Foto: Istockhptos/press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Målsättningen är att kunna göra åtminstone fem bra affärer inom de närmaste två åren”, säger Fahrim Shirinzade.


Vi berättade nyligen om Fahrim Shirinzade som var med och grundade startupen Wopify som ville förändra rekryteringsmarknaden. Satsningen flög dock inte, något Fahrim Shirinzade berättade mer om här. 

Nu har Fahrim Shirinzade gått vidare och grundat en ny satsning i Västerås – Mothership group. Han beskriver bolaget som en blandning av en akademi och ett investmentföretag, där han jobbar med startups och etablerade företag. Han har grundat bolaget tillsammans med Attila Farkas och Keihan Darvishi.

”Vi blev intresserade av samma bolag och möttes på en spelkväll, sedan tog vi en lunch. Istället för att gå in i något nytt bestämde vi oss för att skapa ett team där vi går in i projekt med både pengar och tid”, berättar Fahrim Shirinzade. 

Nu, fem månader efter starten, utgörs Mothership Group av 14 personer som arbetar inom områden som sälj, marknadsföring, teknisk utveckling och finans. De fokuserar på följande tre affärsben; 

# Utför konkreta uppdrag för företag inom exempelvis marknadsföring. 

# Investeringar i bolag, i form av pengar eller kunskap, i utbyte mot andelar. 

# Investerar och räddar bolag som annars riskerar att gå under inom ett halvår.

”Då gör vi en deal att vi får en viss summa eller aktier om vi lyckas vända bolaget. Det är en ganska riskabel affär, vi har gjort två sådana satsningar varav ett bolag nu är på vinstsidan”, berättar Fahrim Shirinzade. 

Han berättar att Mothership Group hittills har investerat i nio bolag samt startat upp två bolag från starten. Kapitalet kommer från grundarna själva, och planen är att ta in externt kapital längre fram. 

”Målsättningen är att kunna göra åtminstone fem bra affärer inom de närmsta två åren som genererar kapital för att kunna utöka vår portfölj”, säger Fahrim Shirinzade. 

Satsar på co-working 

Mothership är även involverade i ett nytt co-working hotell utanför Västerås, som de skapar tillsammans med Mellinger Fastigheter. Mothership kommer att ta del av intäkterna från hyresverksamheten och tanken är att de och bolagen i sin tur ska utbyta tjänster med fastighetsbolaget. 

“Vi kommer att jobba aktivt med de bolag vi tar in och det är viktigt att dessa bolag inte konkurrerar med varandra då det ska finnas incitament för handel in-house (köpa och byta tjänster med varandra) ”, förklarar Fahrim Shirinzade. 

Ett 30-tal personer ryms på kontorshotellet, varav hälften av platserna är uthyrda. 

“Vi riktar oss till startups eller entreprenörer som är trötta på att jobba ensamma och söker en stabil partner som både kan tillföra kontakter, pengar och struktur”, säger Fahrim Shirinzade. 

Läs mer