Sök

Annonssamarbete med Samsung

Julmys i en uppkopplad värld: ”När jag kommer till stugan är bastun redan på”

SamsungConnected Living

Christian von Essen

Christian von Essen

Skribent

Till julsäsongen blir det en kraftig ökning av belysning som ska hanteras. Men det smarta hemmet har fler fördelar än så. Så här jobbar Samsung med att koppla upp både hem och fritidshus.

I en tid då fler än någonsin firar jul enbart med sin närmaste familj, finns det goda möjligheter att istället gå bananas med julbelysningen. Men det kan snabbt bli krångligt att sköta allting manuellt.

Att automatisera är i dag en självklarhet, och med ett öppet ekosystem kan SmartThings-hubben och Samsungs app SmartThings bidra till ett smartare och mer automatiserat hem. Prylar från många olika leverantörer kan samsas i samma lösning.

Är det dags att automatisera fler saker i hemmet? Läs mer här!

Oscar Nöjd är innovationschef på Samsung i Sverige. Han använder sig själv av flera funktioner som SmartThings-systemet erbjuder.

”Det tydligaste exemplet på hur många börjar använda SmartThings är att automatisera belysningen så att vissa lampor till exempel slås på automatiskt när solen går ner och släcks när det är natt. Det blir extra relevant nu när antalet ljuskällor ökar i hushållet.”

Stugkoll på distans

Att programmera sin belysning på ett smart sätt blir allt smidigare – dels för att kunna använda SmartThings-appen, men även med en central knapp som styr enligt de val man har gjort. Allt fler upptäcker också möjligheterna med att skapa ”scener” där flera prylar i hemmet pratar med varandra.

”Det är rätt kul att kunna ställa in så att du med en knapptryckning kan sätta på julgransbelysning och julstjärnor, samtidigt som högtalarna strömmar julmusik och en brasa tänds på tv:n. I dag är det enkelt att ställa in den typen av scener i appen.”

Det finns även mer matnyttiga sätt att nyttja uppkopplingen på. Oscar Nöjd hänvisar till familjer som har en fjällstuga eller sommarhus, och som vill hålla koll på två platser samtidigt.

Det är rätt kul att med en knapptryckning sätta på julgransbelysning och julstjärnor, samtidigt som högtalarna strömmar julmusik och en brasa tänds på tv:n.

”Vi ser en ökning av exempelvis rörelsedetektorer eller sensorer på fönstren som sätter igång en kamera och skickar en notis till mobilen ifall något händer. Du kan även ställa in scener så att huset ser bebott ut fast du befinner dig någon helt annanstans.”

Bastun är igång!

Så kallade Water Leak-sensorer i köket kan flagga för eventuella vattenläckor, och det är vanligt att använda sensorer under diskbänken för att vara trygg med att vattnet i stugan inte fryser på vintern.

”Om temperaturen sjunker i fritidshuset kan man till exempel ställa in så att en värmefläkt drar igång automatiskt. Det gör att säsongen förlängs eftersom du slipper stänga ner allting inför vintern,” säger Oscar Nöjd.

För hans egen del handlar SmartThings-lösningarna dock mycket om att skapa en extra nivå av bekvämlighet under den kallare årstiden.

”Det bästa jag vet är att åka till landstället och veta att stugan är uppvärmd och bastun påslagen när jag kommer fram. Det gör definitivt att jag åker dit oftare än tidigare.”

Och för den nyfikne som vill testa har Oscar Nöjd ett enkelt råd:

”Våga börja! Köp en SmartThings-hubb och testa dig fram med de smarta produkter som du redan har hemma. Det är enkelt att komma igång, och sen kan du bygga på när du ser fler saker som kan underlätta i vardagen.”

Vill du också ta steget mot ett smartare hem?
Läs mer hos Samsung Connected Living!

Läs mer